ONU, in cel mai recent raport: Masuri precum cele luate de Trump ameninta economia mondiala

Vineri, 18 Mai 2018, ora 11:51
2498 citiri
ONU, in cel mai recent raport: Masuri precum cele luate de Trump ameninta economia mondiala
Foto: CC0 Creative Commons

Perspectivele de crestere ale economiei mondiale au fost revizuite in sus, pana la 3,2% in 2018 si 2019, potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) publicat joi, care trage totodata un semnal de alarma asupra riscurilor care ar putea afecta aceasta crestere.

"Cresterea economiei mondiale depaseste estimarile iar PIB-ul mondial ar urma sa depaseasca 3% in acest an si anul viitor, gratie vigorii tarilor dezvoltate si conditiilor favorabile de investitii", se arata in raportul ONU, informeaza AFP.

Documentul precizeaza ca ritmul de crestere a economiei mondiale este estimat la 3,2% atat in 2018 cat si in 2019, ceea ce reprezinta o imbunatatire a estimarilor cu 0,2% pentru 2018, respectiv 0,1% pentru 2019, comparativ cu precedentele prognoze care dateaza de la finele lui 2017.

"Cresterea comertului mondial s-a accelerat de asemenea, reflectand o majorare generalizata a cererii mondiale", se mai arata in raportul realizat de Departamentul de afaceri economice al ONU.

Raportul subliniaza insa ca s-au inmultit si riscurile care ar putea contracara cresterea mondiala. Expertii ONU precizeaza ca este nevoie urgenta sa fie abordate o serie de provocari politice, precum amenintarile la adresa sistemului comercial multilateral, inegalitatile puternice si noua majorare a emisiilor de carbon.

Vizand si politica presedintelui american Donald Trump, raportul ONU atrage atentia asupra prejudiciilor provocate sistemului comercial multilateral de noile bariere comerciale sau de masurile de raspuns. Acestea ameninta vigoarea si durabilitatea cresterii mondiale, cu repercusiuni potential importante, in special pentru economiile in curs de dezvoltare, avertizeaza documentul ONU.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economie mondiala, #ONU economie mondiala , #Crestere economica