Previziuni pesimiste pentru 2018: ROBOR va creste, leul va scadea fata de euro, inflatia isi urmeaza trendul ascendent

Marti, 20 Martie 2018, ora 09:57
1405 citiri
Previziuni pesimiste pentru 2018: ROBOR va creste, leul va scadea fata de euro, inflatia isi urmeaza trendul ascendent
Foto: Arhiva Ziare.com

Desi Guvernul se lauda constant cu o crestere economica record, prima din Uniunea Europeana, previziunile macroeconomice nu sunt atat de optimiste: in urmatorul an, ne asteptam la o majorare a ratelor de dobanda la creditele in lei (bazate pe indicatorul ROBOR), pe fondul unei deprecieri a leului fata de moneda europeana.

Astfel, pentru urmatoarele 12 luni, analistii CFA Romania anticipeaza o rata medie a ROBOR, cu scadenta la trei luni, de 3,13%, un curs de schimb de 4,7651 lei pentru un euro si o rata a inflatiei in crestere, potrivit Indicatorului de Incredere Macroeconomica pentru februarie 2018, publicat luni seara.

ROBOR la trei luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei. Aceasta cotatie e importanta, pentru ca ea va fi luata in considerare in calcularea ratelor pe urmatoarele trei luni.

Potrivit documentului, la nivelul lunii februarie, Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica s-a majorat cu 0,7 puncte, pana la valoarea de 46,7 puncte, in timp ce indicatorul conditiilor curente a crescut cu 9,9 puncte, pana la 67,1 puncte.

De asemenea, indicatorul anticipatiilor a scazut cu 3,8 puncte, la 36,6 puncte.

Se asteapta o depreciere a leului fata de euro

In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 81% dintre analistii CFA Romania estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala.

Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de sase luni este de 4,7021 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7651 lei.

Consecinta: rata inflatiei va creste si mai mult

Peste 84% dintre participantii la cercetarea CFA Romania sunt de parere ca rata inflatiei se va majora in urmatoarele 12 luni.

La momentul realizarii sondajului, rata inflatiei avea o valoare de 4,32%.

Dupa revenirea la putere, in decembrie 2016, majoritatea de stanga a votat majorari de salarii pentru bugetari, avertiza Agence France Presse, intr-o analiza de la mijlocul lunii februarie. Asta, desi Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) deplange adancirea deficitului, ceea ce va duce la o "supraincalzire" a economiei.

Inflatia a atins rata de 4,3% in ianuarie 2018, cel mai mare nivel din ultimii patru ani. "Tendinta ar trebui sa se mentina in 2018", spunea atunci Matteo Patrone, director regional al BERD pentru Romania si Bulgaria.

Previziuni in crestere pentru ROBOR

...citeste mai departe despre "Previziuni pesimiste pentru 2018: ROBOR va creste, leul va scadea fata de euro, inflatia isi urmeaza trendul ascendent" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ROBOR inflatie credite, #euro paritate BNR, #previziuni bani , #Stiri Macroeconomie