Primele focare de pesta porcina au fost inchise dupa 7 luni

Luni, 13 August 2018, ora 16:15
753 citiri
Primele focare de pesta porcina au fost inchise dupa 7 luni
Foto: Arhiva Ziare.com

Primele focare de pesta porcina africana, diagnosticate de la inceputul lunii ianuarie in patru gospodarii din comuna Micula, judetul Satu Mare, au fost inchise.

De la confirmarea acestor focare de pesta porcina africana, autoritatile au intervenit pentru lichidarea focarelor si prevenirea raspandirii virusului, anunta ANSVSA.

"Un rol important in inchiderea acestor focare l-au avut locuitorii din zona, crescatorii de animale, care au inteles sa sprijine autoritatile in aplicarea actiunilor necesare si vor avea, in continuare, un rol important, prin respectarea masurilor impuse, astfel incat boala sa fie tinuta sub control.

Actul oficial de stingere a bolii a fost semnat astazi, 13 august, si inregistrat la Primaria din comuna Micula si la DSVSA Satu Mare. Prin acest act se consemneaza ca in comuna respectiva nu mai exista animale bolnave sau animale tinute sub observatie clinica pentru pesta porcina africana, in urma realizarii integrale a masurilor de profilaxie si combatere", anunta ANSVSA.

Absenta virusului bolii a fost demonstrata de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, prin rezultatele de laborator negative, efectuate pe cele 1.780 de probe recoltate de la porcii din zona de protectie si din zona de supraveghere (pe o raza de 10 km).

In zonele cu risc major, din proximitatea padurii Noroieni, au fost facute dezinfectii riguroase si a fost interzis accesul persoanelor in padure.

ANSVSA reia apelul catre cetateni de a sprijini autoritatile in aplicarea si respectarea masurilor necesare pentru a preveni raspandirea virusului pestei porcine africane si pentru a limita efectele bolii, avand in vedere gravitatea acesteia si consecintele economice generate de evolutia acesteia.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar, DSVSA judeteana sau oricarei autoritati locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social si economic.

Vineri, ANSVSA anunta ca numarul focarelor de pesta porcina africana a ajuns la 645

Pesta porcina se extinde alarmant! Sacrificarile de animale ar putea incepe, curand, in alte 5 judete ...citeste mai departe despre "Primele focare de pesta porcina au fost inchise dupa 7 luni" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#focare pesta porcina , #Stiri Macroeconomie