Alt efect al incalzirii globale: Un ghetar de pe Mont Blanc se poate prabusi oricand

Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 14:38
1132 citiri
Alt efect al incalzirii globale: Un ghetar de pe Mont Blanc se poate prabusi oricand
Foto: Arhiva Pixabay

Autoritatile italiene au inchis drumurile si au evacuat mai multe cabane, dupa ce expertii au avertizat ca o parte dintr-un ghetar de pe Mont Blanc (Muntele Alb) s-ar putea prabusi.

Aproximativ 250.000 de metri cubi sau gheata se pot desprinde din ghetarul Planpincieux, de pe varful Grandes Jorasses, au precizat oficialii, citati de BBC.

Primarul orasului italian Courmayeur a punctat ca incalzirea globala este responsabila de "schimbarea muntelui".

Masivul Mont Blanc are 11 varfuri care depasesc 4.000 m in Franta si Italia, acestea atragand sute de mii de turisti anual.

Marti, primarul Stefano Miserocchi a semnat un ordin de inchidere a drumurilor din Val Ferret, de pe partea italiana a Mont Blanc, dupa ce specialistii au avertizat ca o sectiune a ghetarului aluneca cu viteze de 50-60 cm pe zi.

El a precizat ca zonele rezidentiale sau unitatile turistice nu sunt in pericol, dar cabanele de munte din zona Rochefort au fost evacuate ca masura de precautie.

"Asta demonstreaza, inca o data, faptul ca muntele trece printr-o perioada de schimbari majore din cauza factorilor climatici si, prin urmare, este deosebit de vulnerabil", a declarat Miserocchi pentru presa italiana.

Expertii au punctat ca este imposibil de spus cand anume se va prabusi ghetarul.

Ghetarul Planpincieux a fost monitorizat indeaproape inca din 2013 in incercarea de a stabili frecventa cu care se topeste gheata. Autoritatile avertizeaza insa ca nu exista un sistem care sa si stabileasca o data anume.

Sursa citata aminteste de un incident din august 2018, cand un cuplu in varsta a fost ucis in apropiere de Planpincieux, in Courmayeur, cand masina lor a ajuns de pe drum intr-o vale, in timpul unei alunecari de teren. Sute de persoane au fost evacuate atunci, iar unele dintre ele chiar cu elicopterul.

Perioada 2015-2019, cea mai calduroasa din istoria inregistrarilor meteorologiceMarile companii ale lumii se angajeaza sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de seraCel mai inalt varf din Suedia si-a pierdut titlul. Nu, niciun alt varf nu s-a inaltat, altceva s-a intamplat ...citeste mai departe despre "Alt efect al incalzirii globale: Un ghetar de pe Mont Blanc se poate prabusi oricand" pe Ziare.com

#ghetar topit mont blanc , #Stiri Mediu