BERD opreste investitiile in carbune, pentru protectia mediului

Joi, 13 Decembrie 2018, ora 10:52
1845 citiri
BERD opreste investitiile in carbune, pentru protectia mediului
Foto: CC0 Creative Commons

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat ca va opri finantarea proiectelor pe baza de carbune si a majoritatii proiectelor pe baza de petrol, ca parte a eforturilor globale de protectie a mediului.

Deja institutia financiara a acordat prioritate energiei regenerabile, extinzandu-si sprijinul pentru politicile verzi, acum va elimina exceptiile, cum ar fi Mongolia, Polonia si Kazahstan, care obtin din carbune peste 70% din energie, transmite Reuters.

Decarbonizarea sectoarelor energetice din regiunile unde este prezenta Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare necesita renuntarea la cei mai poluanti combustibili, a afirmat Nandita Parshad, director general BERD pentru energie si resurse naturale.

Noua strategie vizeaza investitiile bancii din urmatorii cinci ani.

Si Generali, cea mai mare companie de asigurari din Italia, a anuntat luna trecuta ca nu va mai asigura in viitor noile termocentrale pe baza de carbune sau exploatarile miniere, marcand o accelerare a sprijinului pentru politicile verzi.

Decizia Generali se adauga recentelor tendinte ale companiilor care gestioneaza active si ale fondurilor suverane de a-si reduce expunerea la sectorul minier, pentru protejarea mediului.

Alte companii importante care si-au redus expunerea la sectorul minier sunt Allianz SE, AXA, Scor, Swiss Re si Zurich Insurance.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost infiintata in 1991 pentru a investi in fostele state din blocul comunist si a le ajuta sa faca tranzitia la economia de piata. In ultimii ani, BERD a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si Orientul Mijociu.

In Romania, BERD se numara printre investitorii institutionali de top. Pana in prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro in tara in peste 400 de proiecte. Numai in 2017 a investit 550 milioane de euro in Romania. Din aceasta finantare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai inalt nivel din ultimii sapte ani.

#investitii BERD carbune, #investitii carbune , #Protectia mediului