O mare parte din natura este deja pierduta - cifrele dramatice care arata unde am ajuns

Duminica, 05 Mai 2019, ora 12:29
840 citiri
O mare parte din natura este deja pierduta - cifrele dramatice care arata unde am ajuns
Foto: Arhiva Ziare.com

"O mare parte din natura este deja pierduta, iar ceea ce ramane continua sa dispara", conform constatarii alarmante a grupului de experti ai ONU in domeniul biodiversitatii IPBES, reuniti in aceasta saptamana la Paris, potrivit unui proiect de raport de 1.800 de pagini.

Apa, hrana, energie, textile, minerale, medicamente... Natura ofera servicii inestimabile omului. Astfel, productia agricola, sustinuta in special de sol si insectele polenizatoare, este in continua crestere, iar capturile de peste au crescut cu 50% in ultimii 50 de ani. Peste 2 miliarde de persoane utilizeaza lemnul ca sursa de energie, iar intre 25 si 50% dintre produsele farmaceutice sunt derivate din natura.

De asemenea, plantele si microorganismele joaca un rol crucial in filtrarea apei si aerului. Totodata, plantele si oceanele absorb mai mult de jumatate din emisiile de dioxid de carbon responsabile de schimbarile climatice, arata AFP.

Omul exploateaza si polueaza natura mai mult ca oricand in istorie. Drept urmare, "in prezent, 75% din mediul terestru, 40% din mediul marin si 50% din cursurile de apa prezinta semne importante de degradare", potrivit proiectului de raport citat vineri de AFP.

Mai mult de 40% din suprafetele de pamant sunt in prezent agricole sau urbane si doar 13% din oceane si 23% din terenuri sunt inca "salbatice", fiind situate in general in regiuni foarte indepartate sau neproductive.

"Peste o treime din terenuri si trei sferturi din resursele de apa sunt utilizate pentru productia agricola si cresterea animalelor", se arata in text. Insa degradarea solului a redus productivitatea agricola pe mai mult de 20% din suprafetele terestre, afectand peste 3 miliarde de persoane.

Agricultura continua sa se extinda, mai ales "in detrimentul padurii tropicale".

Intre anii 1990 si 2015, acoperirea forestiera la nivel mondial a scazut cu aproximativ 6%, de la 4,28 miliarde de hectare la 3,99 miliarde de hectare.

Cu aproape 60% din populatia lumii care traieste in orase, zonele urbanizate s-au dublat din 1992, luand locul mai ales al savanelor si pasunilor.

Poluarea este mai greu de evaluat, insa utilizarea ingrasamintelor a crescut.

Peste 80% din apele reziduale de pe planeta sunt deversate in mediul inconjurator fara a fi tratate si, in acelasi timp, "intre 300 si 400 de milioane de tone de metale grele, solventi, namol toxic si alte deseuri sunt evacuate in ape in fiecare an", potrivit documentului. Astfel, "40% din populatia lumii nu are acce ...citeste mai departe despre "O mare parte din natura este deja pierduta - cifrele dramatice care arata unde am ajuns" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#avertisment natura specii disparitie , #Stiri Mediu