Romania, in topul rusinos al "gunoierilor Europei". Ne batem pentru primul loc si vom rata inca o tinta importanta

Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 07:01
1221 citiri
Romania, in topul rusinos al "gunoierilor Europei". Ne batem pentru primul loc si vom rata inca o tinta importanta
Foto: Arhiva Pixabay

Romania e pe cale sa rateze inca o importanta tinta asumata la nivel european pentru a-si proteja cetatenii si mediul. Este vorba despre reciclarea a cel putin 50% din deseuri pana in 2020.

Un raport recent al Comisiei Europene arata din nou cu degetul spre autoritatile romane, care nu numai ca nu au luat masuri pentru atingerea acestei tinte, dar chiar se gandesc la "solutii toxice", cum ar fi incineratoare pentru arderea gunoiului, care nu numai ca ar polua, dar ar produce si alte tipuri de deseuri.

Cei de la Euronews au analizat raportul care reprezinta un semnal de alarma in al 12-lea ceas pentru 14 state membre UE.

Astfel, primele pozitii sunt ocupate de Malta, Romania, Cipru, Grecia si Croatia.

In 2016, toate cele 5 tari reciclau sub 25% din deseuri. De fapt, primele 4 tari adunat abia depaseau pragul de 50% deseuri reciclate.

Foto: Eunomia

Gaz pe foc

Malta statea cel mai rau in 2016, cu o rata de reciclare de 7%, in timp ce 83% din deseuri ajung in gropi de gunoi. Romania ocupa locul 2 cu 13% rata de reciclare si 69% deseuri aruncate in gropile de gunoi de pe teritoriul tarii.

Problema insa e ca acestea sunt toxice pentru cetateni si mediu, iar tara noastra a fost condamnata, in toamna anului trecut, la Curtea de Justitie a UE, pentru ca nu mai putin de 68 de gropi de gunoi neconforme erau in continuare deschise, desi Romania avea obligatia de a le inchide si a le reabilita pana la 16 iulie 2009.

Stim cu totii cum cetatenii care locuiesc la marginea marilor orase si nu numai sunt afectati constant de mirosul care vine de la gropile de gunoi sau fumul toxic ce se ridica atunci cand acestea iau foc si ard necontrolat cu zilele si nu mai vorbim de infiltratiile din sol ce otravesc apa potabila.

Foto: Eunomia

Solutia unora dintre autoritati in fata acestor mari probleme? De exemplu, in Bucuresti, unde de asemenea am fost dati in judecata de Comisia Europeana pentru ca decidentii n-au facut nimic ca oamenii sa nu mai respire un aer toxic, municipalitatea s-a gandit sa ceara fonduri europene pentru un ... incinerator.

Astfel, autoritatile au inteles prin reciclare arderea gunoiului. Expertii de mediu au avertizat din primul moment ca astfel s-ar produce atata poluare ca am afecta si vecinii bulgari.

"In Capitala, curentii de aer se misca intr-un anumit fel si formeaza deasupra orasului o ciuperca de praf. Aceasta ciuperca roteste tot timpul praful care exista. Dar daca in ciuperca asta de praf mai bagam si deseur ...citeste mai departe despre "Romania, in topul rusinos al "gunoierilor Europei". Ne batem pentru primul loc si vom rata inca o tinta importanta" pe Ziare.com

#Romania reciclare gunoi tinta 2020, #Romania gropi gunoi toxice , #Stiri Mediu