Camera de Comert Romano-Germana explica de ce Pilonul II este absolut necesar in Romania

Miercuri, 23 Mai 2018, ora 10:56
1440 citiri
Camera de Comert Romano-Germana explica de ce Pilonul II este absolut necesar in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Un sistem de pensii bazat pe economisire cum este Pilonul II reprezinta o necesitate, daca avem in vedere evolutia demografica a Romaniei, confirmata de prognozele realizate de organisme internationale, considera reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).

"Acesta (Pilonul II - n.red.) va contribui, alaturi de Pilonul I, la imbunatatirea calitatii vietii viitorilor pensionari. Companiile pe care le reprezentam si care angajeaza cateva sute de mii de persoane considera ca sistemul de pensii actual, construit pe cei trei piloni de economisire, este unul care va putea sa sustina responsabilitatea asigurarii unui venit la sfarsitul carierei angajatilor.

Pilonul II de pensii din Romania a generat rezultate foarte bune de la infiintare pana in prezent, in conditii de costuri reduse si de maxima siguranta pentru participanti, romanilor care economisesc prin Pilonul II fiindu-le garantata valoarea contributiilor nete virate pe parcursul perioadei de economisire, indiferent de evolutiile pietelor financiare", se precizeaza in comunicatul citat.

Potrivit AHK, in sistemul de pensii Pilon II din Romania economisesc in prezent peste 7 milioane de persoane, in numele carora sunt administrate peste 8,9 miliarde de euro.

Reprezentantii investitorilor germani in Romania mentioneaza, totodata, ca fondurile de pensii si banii pe care ii administreaza in sistem privat au o importanta deosebita pentru pietele financiare locale, iar o economie moderna si avansata care sa ajunga la o convergenta reala cu tarile din vestul Europei are nevoie de piete financiare sofisticate, lichide si stabile.

"Acest deziderat ar fi foarte greu de realizat in absenta fondurilor de pensii administrate privat si a investitiilor pe termen lung pe care acestea le fac. Aceste fonduri sunt si unii dintre cei mai importanti detinatori de titluri de stat romanesti, avand un rol extrem de important in finantarea activitatii curente a statului si fiind un furnizor esential de lichiditate pe termen scurt.

Romania este o tara cu o piata financiara slab dezvoltata si niveluri reduse de economisire. Doar existenta unor investitori institutionali cum sunt fondurile private de pensii poate aduce stabilitatea de care piata financiara locala va avea nevoie pentru a se dezvolta in viitor", subliniaza sursa citata.

Darius Valcov a chemat AmCham si Consiliul Investitorilor Straini sa discute despre Pilonul II. Iata pozitia lor oficiala

Camera de Comert si Indust ...citeste mai departe despre "Camera de Comert Romano-Germana explica de ce Pilonul II este absolut necesar in Romania" pe Ziare.com

#bani pensie privata, #pensie Pilon II bani , #Stiri Pensii