Citu a dezvaluit Reuters cand si cu cat are de gand sa majoreze contributiile la fondurile de pensii private

Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 08:42
1540 citiri
Citu a dezvaluit Reuters cand si cu cat are de gand sa majoreze contributiile la fondurile de pensii private
Foto: Facebook/Florin Citu

Sistemul pensiilor de stat din Romania are nevoie de o reforma totala, centrata pe contributii si pe fonduri private, pentru a deveni sustenabil, a declarat ministrul de Finante, Florin Citu, intr-un interviu acordat Reuters.

Majoritatea romanilor sunt obligati sa contribuie atat la fondul de pensii de stat, cat si la fonduri private de pensii, in urma unei reforme din 2008.

In septembrie 2020, guvernul liberal trebuie sa faca o majorare de 40% a pensiilor de stat, conform legii pensiilor adoptata de guvernul precedent de stanga, ceea ce va face ca deficitul bugetar sa depaseasca limita de maximum 3% prevazuta de legislatia Uniunii Europene, iar ratingul de tara sa fie redus de catre agentiile de evaluare financiara.

Majorarea pensiilor va face tara mai vulnerabila in urmatorii ani, in conditiile in care natalitatea a crescut puternic dupa 1966 din cauza interzicerii avorturilor, astfel ca numarul pensionarilor va urca puternic dupa 2030, noteaza Reuters.

"Viziunea noastra este pentru un sistem de pensii complet nou, nu doar un proiect de lege nou. Sper ca nu este prea tarziu, pentru ca orice restructurare are nevoie de cateva decenii pentru a deveni eficienta, iar 2030 este dupa colt", a spus Citu.

Cele sapte fonduri private de pensii din Romania administreaza in prezent active in valoare de aproape 13 miliarde de euro si sunt cei mai mari investitori institutionali de la bursa.

Fostul guvern social democrat, care a fost demis prin motiune de cenzura in octombrie, s-a concentrat pe majorarea pensiilor de stat.

La inceputul acestui an, fostul guvern a plafonat contributiile la fondurile private la 3,75%, a redus comisioanele de administrare si a majorat necesarul de capital social la un nivel prohibitiv.

Actualul guvern, venit la putere in noiembrie, va inversa aceste conditii prin ordonanta de urgenta, in aceasta saptamana, iar Citu a spus ca va propune majorarea contributiilor la fondurile de pensii private la 5% in 2021 si la 6% in 2022.

"Contributiile vor ramane neschimbate numai anul viitor, avand in vedere situatia financiara actuala. Dorim un sistem...bazat pe contributii, unul care acorda o importanta mai mare partii administrate private, care ofera randamente", a spus ministrul de Finante pentru sursa externa.

Majorarea de anul viitor a pensiilor cu 40% a determinat agentia de rating Standard & Poor' sa revizuiasca perspectiva ratingului Romaniei la negativa.

In conditiile in care 2020 va fi an electoral, guvernul ...citeste mai departe despre "Citu a dezvaluit Reuters cand si cu cat are de gand sa majoreze contributiile la fondurile de pensii private" pe Ziare.com

#Citu sistem pensii Reuters, #Citu sistem pensii Romania , #Stiri Pensii