Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Pensii > Stiri Pensii
A   A   A

Parlamentarii mai fac o incercare cu un nou proiect de pensii speciale pentru alesii locali

Parlamentarii mai fac o incercare cu un nou proiect de pensii speciale pentru alesii locali
Foto: Arhiva Ziare.com
Parlamentarii nu renunta prea usor la pensiile speciale, fie ca sunt de la PSD, UDMR, PNL sau PMP. Un grup de alesi ai acestor formatiuni a depus un nou proiect de lege, dar liberalii si-au retras ulterior semnaturile. Singura formatiune politica ce nu a intrat in hora este USR.
"Incepand cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sau ale varstei standard reduse in conformitate cu legea au dreptul, la incetarea mandatului, la indemnizatie speciala pentru limita de varsta, daca sunt realesi pentru un nou mandat", potrivit unui proiect care modifica Legea 393/2004 privind Statul alesilor locali.

Cum se calculeaza pensia speciala

"Indemnizatia pentru limita de varsta se cumuleaza cu orice tip de pensie si cu orice alte venituri realizate. Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a 3 mandate complete si se calculeaza ca produs al numarului de mandate cu 0,25 din salariul de baza minim brut garantat in plata.

Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza salariul de baza minim brut garantat in plata", potrivit sursei citate.

Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetele locale a unitatilor administrativ teritoriale si se plateste de catre acestea, mai arata proiectul de lege.
Nu beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta alesii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea unei infractiuni de coruptie prevazute la art. 289-291 si la art. 254-257 din Codul Penal.

Nu sunt indreptatiti sa primeasca pensie speciala nici alesii urmariti penal sau trimisi in judecata pentru comiterea, in exercitarea functiei, a unor infractiuni de coruptie. In cazul achitarii, acestia pot obtine indemnizatia de varsta.

Nivelul redus al pensiilor pentru limita de varsta de care beneficiaza primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii CJ genereaza profunde inechitati intre pensiile primite de acestia si cele primite de unii subodonati ai acestora, sustin initiatorii in expunerea de motive.

PNL nu mai e de acord cu legea, dar unii o voteaza

Dupa ce PNL a anuntat ca nu mai sustine proiectul de lege, prin vocea vicepresedintelui Laurentiu Leoreanu, partidul a recomandat deputatilor care au semnat proiectul sa isi retraga semnatura.

" (...) A fost initiativa unui grup mic de coleg ...citeste mai departe despre "Parlamentarii mai fac o incercare cu un nou proiect de pensii speciale pentru alesii locali" pe Ziare.com
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Marti, 13 Martie 2018, ora 12:29

 Articol citit de 830 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor