Radu Craciun: Deficitul bugetului de asigurari sociale e cauzat de pensiile speciale. Exista riscul ca Romania sa fie saraca si batrana

Joi, 24 Mai 2018, ora 16:26
1238 citiri
Radu Craciun: Deficitul bugetului de asigurari sociale e cauzat de pensiile speciale. Exista riscul ca Romania sa fie saraca si batrana
Foto: Facebook/Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) face din nou apel la guvernanti sa nu suspende contributiile la Pilonul II de pensii.

Radu Craciun, presedintele APAPR, a declarat, joi, intr-o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei ca scopul sistemului multi-pilon a fost atenuarea socului pe care pensionarea generatiei de decretei il va crea peste 12 ani.

Totodata, el a subliniat ca deficitul bugetului de asigurari sociale nu este cauzat de Pilonul II, ci de politica majorarii punctelor de pensie si de acordarea pensiilor speciale.

"Deficitul bugetului de asigurari sociale nu este cauzat de Pilonul II. Este legat de politica majorarii punctelor de pensie si acordarii de pensii speciale. Motivul pentru care a aparut sistemul acesta multi-pilon a fost pentru a rezolva problema socului pe care pensionarea generatiei de decretei o va crea asupra bugetului de asigurari sociale peste 12 ani. in acel moment, deficitul ar fi imens si ar crea o criza, pentru ca el va trebui finantat.

In momentul in care generatia de decretei se transforma din platitori de impozite in recipienti de bani, dintr-o data, haul care se casca in bugetul de asigurari sociale este imens. Si atunci s-a considerat, cu un consens politic, fara opozitie politica la acel moment, ca este mult mai bine sa ne asumam un mic deficit de-a lungul unei perioade de 15-20 de ani, pentru a evita un deficit imens, care ar putea sa apara peste o perioada.

Deci filosofia a fost sa ne asumam o amortizare a deficitului imens la acel moment pe care il esalonam pe parcursul a 20 de ani. Noi nu suntem mandatati de catre contributori sa negociem pensiile private ale romanilor. In cel mai fericit caz, putem sa negociem ca pensiile sa creasca", a explicat Radu Craciun.

Exista riscul ca Romania sa fie saraca si batrana

Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania a atras atentia ca tara noastra se confrunta cu riscul de a fi saraca si batrana. Potrivit acestuia, Romania nu poate fi bogata consumand sau facand imprumuturi pe termen lung, care sa indatoreze generatiile viitoare.

"Romania se confrunta cu un risc major si acela este de a fi batrana inainte de a fi bogata, cu alte cuvinte, de a fi saraca si batrana. Si este un lucru care trebuie evitat.

Romania nu poate fi bogata consumand, Romania nu poate fi bogata decat economisind, acumuland capital pe care sa il foloseasca la dezvoltare. Nu poate fi bogata prin imprumuturi pe ...citeste mai departe despre "Radu Craciun: Deficitul bugetului de asigurari sociale e cauzat de pensiile speciale. Exista riscul ca Romania sa fie saraca si batrana" pe Ziare.com

#suspendare Pilon II, #suspendare contributii pensii private , #Stiri Pensii