2017 - anul in care pretul la lumina a atins recorduri absolute si factura a inceput sa ne sperie

Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 13:35
1218 citiri
2017 - anul in care pretul la lumina a atins recorduri absolute si factura a inceput sa ne sperie
Foto: Arhiva Pixabay

Pretul energiei electrice a inregistrat in 2017 un salt extraordinar pe piata spot a bursei OPCOM, de la 100-200 de lei pe MWh anii trecuti, la recorduri de aproape 700 de lei pe MWh.

Din pacate, o buna parte din majorari se vede deja in factura consumatorilor, astfel ca aceasta nu mai este o problema doar pentru cei care joaca pe bursa, ci pentru toti romanii.

Preturile au inceput anul la un nivel normal, insa au luat-o serios "la deal" chiar dupa prima saptamana, cand a inceput primul val de ger din ianuarie.

Astfel, din 6 ianuarie pana la finele lunii, cotatiile au galopat rapid in sus, iar, la inceputul lunii februarie, s-a atins recordul absolut de 680 de lei pe MWh.

Aceasta in contextul unui ger prelungit pentru mai bine de patru saptamani. Chiar si asa, consumurile cele mai mari nu au fost in ziua cu pretul cel mai mare, ci mai devreme, la mijlocul lunii ianuarie, cand la electricitate ne-am apropiat de 10.000 de MW, iar, la gaze, am consumat 75 de milioane de metri cubi pe zi, toate aceste valori fiind cele mai mari din istorie.

Tot in perioada ianuarie-februarie, unii traderi nu au mai putut face fata acestui pret de pe bursa si au intrat in insolventa sau chiar faliment.

Acestia aveau in portofoliu printre cei mai mari consumatori industriali din tara, care au ajuns la furnizorul de ultima instanta din zona lor geografica. Acesti furnizori, la randul lor, au trebuit sa cumpere cantitati suplimentare de energie pentru a le livra acestor mari consumatori, ceea ce a rostogolit si mai mult bulgarele pretului.

Majoritatea celor din sector dadeau asigurari ca, odata cu incalzirea de primavara, lucrurile se vor calma si vor reveni pe fagasul normal. Asa a si fost, insa pana in vara, cand consumul de energie a inceput din nou sa creasca extrem de mult, de aceasta data din cauza caniculei. Asa s-a ajuns ca pretul sa ajunga din nou pe bursa la peste 400 de lei pe MWh.

Cum s-a ajuns aici?

Explicatii privind pretul mare al energiei din acest an au venit din foarte multe parti si multi analisti, economisti si specialisti si-au spus parerea.

Cum e si de asteptat, problema nu a avut o singura cauza, ci a fost determinata de un cumul de factori care s-au intamplat, fatidic, in acelasi timp.

O parte a explicatiei trebuie cautata insa in trecut si are legatura cu cresterea din ultimii ani a ponderii energiei eoliene. Sursele regenerabile sunt fluctuante, iar producatorii de energie verde au folosit cu preponderenta piata spot (Piat ...citeste mai departe despre "2017 - anul in care pretul la lumina a atins recorduri absolute si factura a inceput sa ne sperie" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#retrospectiva 2017 pret curent , #Stiri Preturi