Consiliul Concurentei: Reducerea accizelor la carburanti s-a transmis integral in pretul de la pompa de la 1 ianuarie

Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 14:08
2908 citiri
Consiliul Concurentei: Reducerea accizelor la carburanti s-a transmis integral in pretul de la pompa de la 1 ianuarie
Foto: Pixabay

Reducerea accizelor cu 32 bani/litru (inclusiv TVA), aplicata de la 1 ianuarie 2020, atat pentru benzina, cat si pentru motorina, s-a transmis integral in pretul carburantilor la pompa, sustin reprezentantii Consiliului Concurentei, in urma monitorizarii realizate prin intermediul platformei "Monitorul Preturilor".

Potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES, autoritatea de concurenta a constatat ca preturile carburantilor s-au mentinut relativ constante la sfarsitul anului trecut, in perioada de la anuntul privind reducerea accizelor si pana la implementarea masurii, neinregistrandu-se o tendinta de majorare a acestora.

Toate cele sase mari companii distribuitoare de carburanti la nivel national au redus preturile cu cel putin 32 de bani/litru, chiar daca unele dintre ele au modificat preturile in doua etape si/sau cu o usoara intarziere.

Astfel, din datele existente pe platforma Monitorul Preturilor, reiese ca OMV, Petrom, Rompetrol si Lukoil au scazut preturile la pompa cu intreaga valoare a reducerii de accize, din prima zi a anului, atat pentru benzina, cat si pentru motorina.

MOL a aplicat, la 1 ianuarie, reduceri mai mari decat cele rezultate din reducerea accizelor: pentru benzina, 36% din statii au scazut preturile cu 32 bani/litru, restul aplicand reduceri intre 34-42 bani/litru, in timp ce pentru motorina 43% din statii au scazut preturile cu 32 bani, restul aplicand reduceri intre 34-40 bani/litru.

In reteaua Gazprom, preturile carburantilor au fost diminuate in doua etape: -22 bani/litru pe 31 decembrie si -10 bani/litru pe 1 ianuarie 2020.

SOCAR a transferat integral scaderea accizei in preturi, dar cu o usoara intarziere, modificarile fiind aplicate in data de 3 ianuarie.

Totodata, in data de 7 ianuarie, majoritatea companiilor au crescut preturile la pompa ale tuturor produselor cu 4 bani/litru, ceea ce ar putea fi rezultatul cresterii cotatiilor internationale ale produselor petroliere din perioada anterioara.

"Utilizand aplicatia Monitorul Preturilor am reusit sa urmarim evolutia pietei si, asa cum ne-am asteptat, reducerea accizei s-a resimtit integral in pretul la pompa. Vom continua monitorizarea acestei piete si a comportamentului companiilor, mai ales in contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, citat in comunicat.

In luna iulie 2019, Consiliul Concurentei a lansat platforma online Monitorul Preturilor, prin intermediul careia consumatorii au posibilitatea sa afle preturile practicate de catre principalele retele de distributie a carburantilor auto.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Reducerea accizelor la carburanti, #pret carburanti ianuarie 2020 , #Preturi carburanti