Electrica vrea sa instaleze contoare inteligente in urmatorii cinci ani. Cine le plateste?

Miercuri, 06 Martie 2019, ora 15:10
4390 citiri
Electrica vrea sa instaleze contoare inteligente in urmatorii cinci ani. Cine le plateste?
Foto: CC0 Creative Commons

Electrica a propus Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) un plan de implementare a contoarelor inteligente pentru 15% dintre cei 3,7 milioane de utilizatori ai retelei sale de distributie, in urmatorii cinci ani, a declarat, miercuri, Livioara Sujdea, director executiv de distributie din cadrul grupului.

ANRE trebuie sa avizeze aceste planuri intrucat investitiile in contoarele inteligente vor fi reflectate integral in tarifele de distributie suportate de consumatori.

"Exista o legislatie secundara actualizata pentru dezvoltarea la scara larga a sistemelor de contorizare inteligenta, care a aparut in toamna anului precedent. Toti operatorii de distributie am avut obligatia sa trimitem la ANRE pana la mijlocul lunii ianuarie a acestui an propunerile de planuri pentru implementarea sistemelor inteligente de contorizare pe urmatorii 10 ani", a spus ea.

Astfel, pentru urmatorii cinci ani, Electrica a propus instalarea de contoare inteligente la 15% din cei 3,7 milioane de utilizatori, in cele trei regiuni de distributie (Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud).

"ANRE a cerut informatii suplimentare, nu foarte multe. Ne asteptam ca in viitorul apropiat ANRE sa ne dea un feed-back si sa existe o decizie in ceea ce priveste propunerile operatorilor de distributie", a adaugat Sujdea.

Potrivit acesteia, Electrica a desfasurat proiecte-pilot in anii anteriori si a instalat pana acum contoare inteligente la 3% dintre utilizatorii sai.

"Sunt costuri specifice pe care fiecare operator de distributie le-a evaluat in urma proiectelor-pilot. Intrucat tehnologia a avansat, ne asteptam la costuri suportate la nivelul planificat", a mai spus reprezentanta Electrica.

Investitiile in contoarele inteligente se vor recunoaste integral in tarifele de distributie suportate de consumatori, a precizat ea.

Initial, in Legea 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic, exista obligativitatea ca 80% dintre consumatorii de energie din Romania sa aiba contoare inteligente pana in anul 2020, insa ANRE a propus anul trecut modificarea acestei prevederi.

In luna martie a anului trecut, Henorel Soreata, vicepresedinte al ANRE, declara ca, in urma proiectelor-pilot, a reiesit ca acest lucru nu se poate realiza in orizontul de timp propus de lege.

"In acest moment, termenul de 2020 nu este fezabil. Continuarea procesului de implementare are nevoie de o actualizare a cadrului legislativ primar. ANRE a facut si o propunere in acest sens, de modificare a Legii energiei electrice si a gazelor naturale, tinand seama de complexitatea problemelor ridicate la implementarea sistemelor de masurare inteligente", a afirmat Soreata la momentul respectiv.

Potrivit datelor ANRE, in luna martie 2018 aproximativ 4,8% dintre consumatorii din Romania, adica un numar de 443.000, detineau contoare inteligente de masurare a consumului de energie electrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
#contoare inteligente electrica , #Pret energie