Gazele s-ar putea ieftini, daca se va dovedi ca licitatiile Transgaz au fost trucate

Luni, 14 Mai 2018, ora 23:02
1468 citiri
Gazele s-ar putea ieftini, daca se va dovedi ca licitatiile Transgaz au fost trucate
Foto: Arhiva Pixabay

Tarifele la gaze platite de consumatori ar putea scadea, daca o investigatie a Consiliului Concurentei va dovedi ca unele licitatii organizate de Transgaz au fost trucate, la fel cum s-a intamplat la energie electrica, a declarat, luni, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, prezent la o conferinta pe teme de profil.

"Consiliul va finaliza in acest an un caz in care suspectam ca a fost organizat un cartel la licitatiile Transgaz. Este vorba de companii care deja au fost sanctionate pentru o fapta anterioara similara, tot trucarea unor licitatii Transgaz - am primit ulterior indicii ale Parchetului care sugereaza ca acest comportament, aceste carteluri au afectat si alte licitatii", a spus Chiritoiu.

Potrivit acestuia, situatia este similara cu investigatia de pe piata energiei electrice, unde mai multi furnizori de contoare s-au inteles pentru a castiga licitatiile organizate de Electrica.

"Daca aceasta suspiciune va fi confirmata, atunci o sa discutam din nou de o situatie similara cu cea de la electricitate, cea legata de contoare, adica faptul ca Transgaz a platit mai mult decat ar trebui sa plateasca pentru anumite echipamente. Inseamna si ca Transgaz a luat mai multi bani de la clientii sai, care sunt firmele care au retelele de distributie de gaze, care la randul lor iau acesti bani prin tariful de distributie, de la clienti", a continuat Chiritoiu.

El a sustinut ca existenta unui cartel arata automat ca pretul licitatiei a fost mai mare decat in cazul in care acele companii nu s-ar fi inteles intre ele.

"Acest lucru este deja in orientarile emise de Comisia Europeana. Avem orientari ale Comisiei care spun ca, atunci cand avem un cartel, de obicei pretul licitatiei creste cam cu 20%. Acum se lucreaza la orientarile Comisiei Europene privind modul in care se transfera aceste cresteri la clienti. Nu putem preciza deocamdata care este impactul asupra pretului final platit de consumatori", a aratat presedintele Concurentei.

In plus, Consiliul Concurentei a demarat la finele anului trecut o investigatie similara in cazul licitatiilor organizate de Transelectrica, transportatorul national de energie electrica.

"Daca vom ajunge sa constatam un cartel la licitatiile organizate de Transelectrica, va trebui din nou sa ne punem problema recuperarii prejudiciului pentru consumatori", a adaugat Chiritoiu.

In 2012, Consiliul Concurentei a sanctionat patru companii cu o amenda in valoare totala de 25.464.865 lei (aproximativ ...citeste mai departe despre "Gazele s-ar putea ieftini, daca se va dovedi ca licitatiile Transgaz au fost trucate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#pret gaze umflat transgaz , #Stiri Preturi