OMV Petrom anunta ca a contribuit cu 6 miliarde de lei la bugetul de stat. Redeventele au crescut cu 4%

Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 16:34
2195 citiri
OMV Petrom anunta ca a contribuit cu 6 miliarde de lei la bugetul de stat. Redeventele au crescut cu 4%
Foto: Pixabay

Redeventele platite la titei de OMV Petrom au crescut cu circa 4% ca urmare a unei noi metodologii publicate in luna mai, ce leaga pretul de referinta de petrolul Brent, cu niste ajustari de calitate, a declarat miercuri, la prezentarea rezultatelor financiare ale companiei, directorul financiar, Alina Popa.

"In ceea ce priveste pretul de referinta la titei a existat o noua metodologie publicata in mai anul acesta pentru modificarea acestui pret de referinta, care leaga pretul la titei de Brent, cu niste ajustari de calitate a acestuia. Din aplicarea acestei metodologii rezulta o crestere a redeventelor platite cu aproximativ 4%", a explicat Alina Popa.

Referitor la pretul de referinta pentru gazele naturale, oficialul OMV Petrom a precizat ca a ramas in vigoare cel de la Central European Hub, de la Viena si, desi a existat un proiect de modificare, pana in prezent nu a fost publicat un act normativ in acest sens.

"Redeventele se platesc la cel mai mare dintre pretul de referinta si pretul realizat. In ceea ce priveste pretul de referinta pentru gaze naturale, in prezent, desi pretul de referinta pe piata reglementata este de 68 lei/MWh, pretul de referinta a ramas cel de la Central European Hub. A existat un proiect in consultare publica de modificare a acestei prevederi, pentru ca este evident incorecta, insa pana in prezent nu a fost publicata o modificare legislativa in acest sens. A ramas acelasi pret de referinta, CEH, asa cum era anul trecut", a spus Alina Popa.

Directorul financiar al companiei a precizat ca in prima jumatate a anului 2019 OMV Petrom a avut, in total, contributii de circa 6 miliarde lei la bugetul de stat, sub forma de taxe si impozite directe si indirecte. In plus fata de taxele si impozitele aplicabile tuturor companiilor, cum ar fi impozitul pe profit sau TVA, compania plateste, de asemenea, si taxe si impozite specifice industriei, cum sunt redeventele, taxele suplimentare pe gaze si cele pentru exploatarea resurselor naturale.

Conform datelor furnizate AGERPRES, taxele pe segmentul Upstream au fost in primul semestru de 580 milioane lei, fata de 560 milioane in 2018 (fara taxa ANRE de 2%).

Redeventele au fost anul acesta de 358 milioane lei, in scadere fata de 2018, cand au fost de 381 milioane lei, ca urmare a reducerii productiei. Taxele totale s-au ridicat la 6 miliarde lei, comparativ cu 5 miliarde lei, jumatate din aceasta crestere fiind generata de acciza, circa 500 milioane lei.

Potrivit unui ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), publicat in mai in Monitorul Oficial, companiile care extrag titei din Romania vor plati la bugetul de stat redevente in functie de cotatia barilului Brent de pe Bursa din Londra.

"Se considera titei de referinta, cu caracteristici fizico-chimice si conditii de calitate si de piata asemanatoare tipurilor de titei din productia interna, sortimentul Brent", se precizeaza in proiectul citat.

Anul trecut, cotatiile titeiului Brent au avut o medie de 71,06 dolari pe barili, iar, pentru acest an, OMV Petrom estimeaza o valoare de 65 de dolari pe baril.

"Titularii acordurilor petroliere vor calcula lunar redeventa datorata statului, prin aplicarea cotelor procentuale convenite prin acordul petrolier la productia bruta de petrol realizata", mai prevede ordinul ANRM.

Redeventa va fi predata trimestrial, pana la data de 20 a primei luni a trimestrului urmator.

Oficialii ANRM precizeaza ca au fundamentat aceasta metodologie de calcul a redeventei, "in concordanta cu criteriile acceptate pe piata internationala a petrolului, pe baza studiilor efectuate sau contractate cu institute de specialitate din tara (Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti), care vor fi prezentate si analizate cu reprezentanti ai entitatilor interesate (Societatea Comerciala OMV Petrom SA) ".

Potrivit Legii petrolului 238/2004, titularii acordurilor petroliere platesc la bugetul de stat o redeventa intre 3,5% si 13% din valoarea productiei brute, in functie de marimea zacamantului, in cazul titeiului si intre 3,5% si 13,5% in cazul gazelor naturale.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#redevente OMV Petrom, #pret petrol , #Pret petrol