Rezultatul socului elvetian: Aurul se scumpeste pe zi ce trece

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 18:02
3241 citiri
Rezultatul socului elvetian: Aurul se scumpeste pe zi ce trece
Foto: Reuters

Cererea pentru aur a crescut considerabil dupa socul transmis pietelor de aprecierea rapida a francului elvetian. La sfarsitul saptamanii trecute, pretul metalului pretios s-a apreciat cu 4,6%, inchizand la cotatia de 1.280 dolari/uncie.

Decizia bancii centrale elvetiene de a lasa moneda nationala sa evolueze impotriva euro si anuntul privind reducerea dobanzilor la -0,75% in bancile elvetiene a dat frau liber goanei dupa metalul pretios, observa publicatia Hindu Business Line.

Piata instabila

Sub metalelele pretioase, intreaga piata pare sa fie zduncinata din temelii. In cursul saptamanii trecute, SPDR Gold Trust, cel mai mare fond garantat cu aur, si-a apreciat activele cu peste 23 de tone, pana la cantitatea de 730,89 de tone.

Argintul a trezit de asemenea interesul cumparatorilor, metalul inregistrand o crestere de 7,75%, atingand valoarea de 17,78 dolari/uncie.

Platina a facut un salt de doar 2,75 procente, pana la valoarea de 1267 dolari/uncie, inchizand sub valoarea de piata a unciei de aur.

Indicele dolarului american a oscilat pana la 93,26 puncte, dar a inchis la doar 92,5 pe fondul aprecierii francului elvetian si a vestilor destul de proaste venite din Statele Unite.

Departamentul de Comert al SUA a anuntat la mijlocul saptamanii trecute ca vanzarile au scazut in decembrie 2014 cu 0,9%, inregistrand cea mai mare diferenta din ultimele 11 luni.

Productia industriala a avut o scadere, in aceeasi perioada, de 0,1%, dupa o crestere de 1,3 inregistrata in noiembrie 2014. Indicele preturilor de consum din Statele Unite s-a redus cu 0,4%, cea mai mare diferenta inregistrata din decembrie 2008.

Indicii pentru investitori

Ghidajul in piata pe perioada imediat urmatoare va fi extrem de dificil. Anuntul Bancii Centrale Europene de a initia masuri de relaxare cantitativa este in masura sa genereze o volatilitate ridicata a valutelor si metalelor pretioase.

In functie de nivelul relaxarii cantitative anuntat de institutia bancara europeana, evolutia euro va putea determina o apreciere mai mare a dolarului. Insa un dolar puternic nu inseamna neaparat si o scadere a pretului aurului.

Dupa anuntul facut saptamana trecuta de Banca Nationala a Elvetiei, cererea pentru dolar si aur a crescut in egala masura. Pe de alta parte, alte cifre statistice privind evolutia sectorului imobiliar si al pietei muncii din Statele Unite urmeaza sa fie facute publice in cursul acestei saptamani, iar cifrele ar putea influenta o evolutie performanta a aurului in perioada imediat urmatoare.

Deja datele transmise de catre autoritatile de supraveghere de pe piata americana arata un interes crescut al investitorilor pentru aur, dupa cinci luni de apatie in care pretul metalului a scazut constant.

Un interes destul de il starnesc si contractele Futures de pe bursa indiana (MCX).

Tranzactiile in rupii au dus la o apreciere de trei procente in pretul aurului, chiar daca evolutia monedei indiene plafoneaza castigul investitorilor.

Metalul pretios ramane unul dintre punctele de siguranta al investitorilor in acest moment. Este de asteptat ca, in cursul acestei saptamani, aurul sa se indrepte spre pragul- test de 1290-1310 dolari/uncie, dar acest lucru se va intampla doar daca dolarul nu inregistreaza o apreciere rapida. In caz contrar, aurul isi va conserva pretul in jurul valorii actuale sau, cel putin la un nivel de 1265 dolari/uncie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#pret aur, #curs franc elvetian, #criza franc elvetian , #Pret aur