S-a lansat monitorul preturilor carburantilor, cu scopul de a ieftini produsele petroliere

Luni, 01 Iulie 2019, ora 11:57
1774 citiri
S-a lansat monitorul preturilor carburantilor, cu scopul de a ieftini produsele petroliere
Foto: CC0 Creative Commons

Consiliul Concurentei a lansat, luni, "Monitorul preturilor carburantilor", platforma online care permite consumatorilor sa afle preturile practicate de catre marile retele de distributie a carburantilor auto, principalul scop fiind ieftinirea produselor, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

"Monitorul preturilor carburantilor" este valabil atat sub forma de aplicatie web, cat si ca aplicatie mobila (IOS si Android) ce poate fi descarcata din App Store si Google Play si afiseaza preturile pentru carburantii standard si premium (benzina si motorina) practicate in statiile companiilor OMV Petrom, Mol, Rompetrol, Lukoil, Socar si Gazprom din intreaga tara, oferind multiple facilitati de cautare, sortare si filtrare a datelor.

"Accesand gratuit acest comparator de preturi, consumatorii pot afla care sunt cele mai apropiate benzinarii, localizarea geografica si serviciile oferite de acestea, precum si preturile practicate. Astfel, acestia au posibilitatea de a alege, avand la indemana informatii importante cu privire la oferta existenta pe piata in zona geografica de interes. In acest fel se va stimula concurenta, atat prin pret, cat si prin serviciile oferite de companiile implicate in comercializarea cu amanuntul a carburantilor auto", a afirmat Chiritoiu, prezent la evenimentul de lansare.

Potrivit acestuia, scopul principal este uniformizarea preturilor la un nivel mic.

"Am avut o cooperare foarte buna din partea companiilor implicate, ceea ce ne-a usurat activitatea. Vrem sa facem mai usor pentru conducatorii auto sa identifice statiile din proximitate lor sau de pe traseul lor, care le ofera combustibilul la pretul cel mai mic. Variatiile de pret nu sunt mari nici intre lanturi, dar ele exista si exista si intre statiile aceluiasi lant. In timp, acest lucru va duce la o convergenta a preturilor in jos, adica cei care practica preturi mai mari sa le reduca cu cateva procente. Vrem sa punem o presiune asupra pretului vanzarilor cu amanuntul", a precizat Chiritoiu.

La sfarsitul lunii decembrie 2018, Consiliul Concurentei a semnat un contract cu firma Maguay pentru realizarea aplicatiei, contractul avand o valoare de 1,42 milioane de lei.

Consiliului Concurentei are in derulare si o analiza pe piata carburantilor, lansata dupa ce pretul benzinei si motorinei in Romania, fara taxe, a depasit media europeana. In urma anchetei, care va fi gata in perioada urmatoare, autoritatea va veni cu recomandari pentru cresterea concurentei pe piata carburantilor.

Chiritoiu a adaugat ca a doua parte a proiectului, cea legata de preturile produselor alimentare, va fi lansata in septembrie.

In noiembrie 2016, Consiliul Concurentei a lansat www.monitorulpreturilor.info, proiect-pilot, accesibil pentru Bucuresti si Ilfov, care ofera preturile pentru 128 de produse alimentare (64 de categorii generice de produse, pentru fiecare dintre acestea fiind disponibile doua preturi de produs individual, cel mai ieftin si cel mai bine vandut) .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#monitorul preturilor carburanti , #Preturi carburanti