Rompetrol Rafinare: Statul va lansa la vara licitatia pentru vanzarea a 26% din actiuni

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 16:25
1611 citiri
Rompetrol Rafinare: Statul va lansa la vara licitatia pentru vanzarea a 26% din actiuni

Statul va lansa in aceasta vara licitatia prin care vrea sa vanda 26% din Rompetrol Rafinare, iar pretul de pornire va fi de 200 milioane de dolari, cel oferit de actionarul majoritar, grupul Rompetrol, a declarat Gabriel Dumitrascu, directorul Directiei Privatizari din Departamentul pentru Energie.

"In aceasta vara lansam licitatia pentru vanzarea pachetului de 26% (din Rompetrol Rafinare, n.r). Diferenta de 18% va ramane la stat", a declarat Dumitrascu la conferinta "Bursa romaneasca, piata emergenta", organizata miercuri de Ziarul Financiar.

O companie araba, interesate de pachetul de actiuni Rompetrol Rafinare

Potrivit unor surse, de pachetul reprezentand 26% din actiunile Rompetrol Rafinare sunt interesate mai multe companii, printre care si o companie araba.

In prezent, statul roman detine 44,69% din Rompetrol Rafinare, iar dupa vanzarea a 26,7% din actiuni va ramane cu o participatie de 18%.

Vicepresedintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, declara in ianuarie, intr-o conferinta de presa, ca pretul de 200 milioane de dolari oferit statului roman de KazMunai Gaz pentru 26,7% din actiunile Rompetrol Rafinare este "cel mai bun posibil" si maximul pe care compania il va plati.

Pe de alt parte, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spunea in luna ianuarie ca Guvernul va trebui sa scoata la licitatie pachetul de 26,7%.

Guvernul a adoptat in luna ianuarie o hotararea de aprobare a memorandumul convenit cu Rompetrol prin care se sting, pe cale amiabila, litigiile aflate pe rolul instantelor de judecata dintre Ministerul Finantelor si The Rompetrol Group.

De asemenea, The Rompetrol Group s-a angajat sa achizitioneze un numar de actiuni emise de Rompetrol Rafinare Constanta reprezentand 26,6959 % din capitalul social, in schimbul a 200 milioane dolari.

Investitie in ostructia unei centrale de cogenerare

Alte 350 milioane de dolari vor fi investite in costructia unei centrale de cogenerare pe platforma rafinariei Petromidia si in extinderea retelei de benzinarii in Romania.

Memorandumul mai prevede constituirea unui fond de investitii de un miliard de dolari, "in functie de conditiile pietei", cu o participare a statului roman sub forma unei societati pe actiuni care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania. Durata investitionala este proiectata pana la sapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol "in baza unor considerente economice solide", conform politicii in materie de investitii.

The Rompetrol Group, controlat de compania de stat KazMunayGaz din Kazahstan, este prezent in 12 tari si are peste 7.000 de angajati.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#rompetrol actiuni, #licitatie rompetrol, #vanzare rompetrol , #stiri Rompetrol