De cand n-ai mai fost la medic? Analizele de rutina de neevitat

Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 16:49
2953 citiri
De cand n-ai mai fost la medic? Analizele de rutina de neevitat

Sanatatea e un subiect foarte discutat in era noastra. Dar putini oameni iau cu adevarat masuri pentru pastrarea sanatatii, desi sunt solutii la indemana oricui.

Vorbim despre acele analize anuale, pe care poti si trebuie sa le faci in fiecare an, prin medicul de familie. Desigur, daca alegi o clinica privata, lucrurile se pot desfasura mai repede si mai usor.

Iar daca pretul unor analize de specialitate sunt motivul pentru care ai evitat clinicile pana acum, trebuie sa stii ca poti imparti cheltuielile in rate, cu ajutorului unui card de cumparaturi.

Hemoleucograma

Este un test esential in diagnosticul si monitorizarea bolilor hematologice, precum anemii, infectii, alergii sau leucemii. Hemoleucograma masoara numarul de globule rosii si albe din sange, cantitatea de hemoglobina, numarul de trombocite si multi alti indicatori importanti. Pentru acest test, e nevoie de o proba de sange, destul de usor si nedureros de prevalat.

Analizele pentru ficat si rinichi

Desi tot mai multe persoane au grija de nutritia lor, bolile hepatice si renale sunt in continuare foarte raspandite. De aceea, testele anuale in acest sens sunt indispensabile. Acestea includ dozarea enzimelor hepatice, a transaminazelor si bilirubinei totale, masurarea valorilor ureei si a creatinei. In plus, sumarul de urina este foarte util, pentru ca prezenta unor valori anormale sunt primele semne ale unor afectiuni.

Ionograma

Vrei sa afli daca ai cu adevarat deficienta de calciu, fier sau magneziu? Acest test masoara tocmai echilibrul mineralelor din corp. Se efectueaza din probele de sange, urina sau din ambele si iti poate indica daca primesti suficienti nutrienti din alimente sau daca functiile endocrine lucreaza corect.

Electrocardiograma

Evident, de inima ar trebui sa avem cea mai mare grija. Pentru a ne asigura ca totul este in regula, o electrocardiograma pe an nu ar trebui sa lipseasca. Aceasta poate sa indice eventuale modificari electrice ale cordului sau cardiopatia ischemica. Daca insa exsita antecedente in familia ta, lista de analize devine mai complexa. Poti discuta aceste detalii cu medicul tau de familie.

Ecografia de san

Cancerul de san este cea mai frecventa afectiune maligna. Prin urmare, fiecare femeie ar trebui sa faca acest test periodic, o data pe an sau la un an si jumatate.

Controlul ginecologic

La acelasi capitol intra si controlul de rutina la ginecolog, pe care orice femeie ar trebui sa-l urmeze anual, insotit de testul Babes Papanicolau si de cel HPV. Aceste analize nu ar trebui sa lipseasca, indiferent de varsta.

Dermato

Si barbatii, si femeile ar trebui sa incheie examenul medical anual cu un consult dermatologic. Doar asa iti poti da seama daca ai alunite periculoase. Iar eventualele afectiuni trebuie reperate din timp, pentru a putea fi tratate. Melanomul este cancerul cu cea mai rapida evolutie dintre toate tipurile de afectiuni maligne.

Cel mai important este sa-ti consulti medicul de familie si sa stabiliti impreuna analizele de urmat in fiecare an. Aceasta lista nu trebuie luata ca atare. Este doar un impuls de a nu mai amana niste teste simple, care te pot ajuta sa amani probleme ulterioare, mult mai grave. Iar pentru a nu avea chiar nicio scuza, poti apela la CardAvantaj, care-ti permite sa platesti servicii medicale in rate fara dobanda*.

*Dobanda zero se aplica daca se achita lunar suma totala de plata, astfel cum este evidentiata in extrasul de cont emis de catre Banca. Pentru o limita de credit de 5.367 lei, dobanda fixa este de 28%/an, rata lunara de plata este de 512,57 lei, iar dobanda anuala efectiva (DAE) este de 38,94%, fiind calculata pentru suma mentionata mai sus retrasa in intregime in prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (Romania) S.A. si rambursata in 12 rate lunare egale. Valoarea totala platibila este de 6.307,27 lei incluzand dobanda, comisionul anual de administrare cont curent de card in valoare de 49 lei si costul de utilizare a mijlocului de plata in valoare de 107,69 lei.

#analize medicale , #Stiri Sanatate