Imbatranirea si regenerarea creierului, provocarile neurologilor reuniti la Cluj

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 14:04
7367 citiri
Imbatranirea si regenerarea creierului, provocarile neurologilor reuniti la Cluj
foto: ssnn.ro

Poate fi oprita imbatranirea prematura a creierului? Care este varsta de la care creierul uman imbatraneste in mod natural? Poate fi creierul uman regenerat?

Pana de curand, se considera ca imbatranirea creierului incepe de la 60 de ani. Exista studii, insa, care reduc considerabil acest prag pana la 45 de ani.

Femeile sunt mai predispuse la imbatranirea prematura a creierului decat barbatii. Ce putem face?

Sfatul specialistilor este cat se poate de clar: daca vrei sa incetinesti procesul de imbatranire trebuie sa ai grija de creierul tau!

Imbatranirea organismului tine de modul in care imbatraneste creierul. Tocmai de aceea este important sa cunoastem cauzele imbatranirii cerebrale premature.

"Exista un cumul de factori, iar stilul de viata este cel mai impotant.

Hipertensiunea arteriala, fibrilatia atriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul exagerat de bauturi alcoolice sau substante stimulante ale sistemului nervos central, suprasolicitarea intelectuala, stresul, disfunctiile hormonale, traumatismele craniocerebrale, sunt tot atatea motive care pot genera imbatranirea cerebrala precoce", a declarat prof dr Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN).

Stresul si stilul de viata sunt printre cele mai importante cauze ale imbatranirii premature a creierului, munca excesiva la birou, timpul alocat somnului, alimentatia necorespunzatoare sau lipsa cititului pot fi factori care duc la imbatranirea creierului, care devine astfel mai vulnerabil in fata stresului.

"Este complet nerecomandat sa utilizezi mult mai mult imaginile decat cuvantul. Acestea solicita alte tipuri de circuite si saraceste componenta cognitiv imaginativa" a completat Dafin Muresanu.

Exista semne care ar trebui sa ne dea de gandit.

De exemplu, daca tulburarile de memorie, concentrare, atentie, sunt prea dese, daca este dificil de respectat un program prestabilit, daca nu ne amintim unele nume proprii, ne putem gandi la o imbatranire cerebrala precoce.

"Ea trebuie evaluata si tratata de un specialist, pentru ca fiecare dintre noi imbatranim diferit, in functie de stilul de viata proprie" a mai adaugat presedintele SNR.

La nivel mondial exista o preocupare continua pentru starea de bine a creierului. Si in Romania, acest subiect ii preocupa pe specialisti, unul dintre evenimentele de marca cu aceasta tema avand loc in aceste zile la Cluj Napoca.

Este vorba despre un eveniment stiintific si educational medical de amploare - "RoNeuro Brain Days", care va gazdui a cincea editie a Cursului European de Neuroreabilitare ce se desfasoara in perioada 1-4 Iunie 2015, in Cluj-Napoca, Amfiteatrul "Gheorghe Marinescu" al Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu".

In ceea ce priveste preocuparea continua a specialistilor pentru starea de bine a creierului, in cadrul programului RoNeuro Brain Days va fi prezentat cel mai mare studiu retrospectiv din ultimul deceniu in domeniul traumatismelor cranio-cerebrale, care atrage atentia asupra efectelor pozitive ale tratamentului cu factori neurotrofici, la pacientii cu aceste tipuri de leziuni cerebrale.

Conform acestor date tratamentul imbunatateste semnificativ calitatea vietii pacientilor.

La acest amplu studiu, coordonat de profesorul Dafin Muresanu au participat 25 de neurochirurgi si neurologi de top, in cea mai mare parte din Romania care au tratat si monitorizat pe o perioada de 5 ani, un total de 7.769 de pacienti in 10 departamente de neurochirurgie din Romania.

Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua crestere.

O demonstreaza cifrele oficiale care arata ca 1 european din 3 are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa. Si in Romania, incidenta bolilor neurologice este foarte mare, pe primul loc situandu-se accidentul vascular cerebral (AVC).

Urmatoarele locuri sunt ocupate de boalile Alzheimer si Parkinson.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#eveniment cauze imbatranire creier, #eveniment sanatate creier uman, #eveniment neurologie Cluj 2015 , #Stiri Sanatate