Taxa clawback, una din cel mai bine colectate in Romania, cu peste 90%

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 16:27
6739 citiri
Taxa clawback, una din cel mai bine colectate in Romania, cu peste 90%
Foto: Maelia

Taxa clawback este una din cel mai bine colectate din Romania, cu peste 90%, afirma directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

Directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat, miercuri, la prima editie a Conferintei Nationale de Farmaeconomie si Management Sanitar de la Targu Mures, ca este nevoie de o crestere a nivelulului colectarii taxelor in Romania, alaturi de alte masuri, pentru sustinerea sistemului sanitar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a subliniat ca taxa clawback este una dintre cel mai bine colectate din tara, iar daca toate celelalte taxe se colectau ca si aceasta "am fi fost departe, din punct de vedere economic, ca natiune".

"E un mare semn de intrebare, vis-a-vis de finantare si vis-a-vis de modul in care se asigura colectarea banilor pentru acest buget al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate. Fiindca stim foarte bine ca exista multi contributori care pe hartie ar trebui sa contribuie, dar care in practica nu ajung sa faca acest lucru. (...) Si nu pot sa nu mentionez, in acest context, taxa clawback, care este una din cele mai bine colectate taxe in Romania, nivelul de colectare trece de 90%. Daca si celelalte taxe din Romania s-ar fi colectat la acelasi nivel, am fi ajuns departe sau am fi fost departe, din punct de vedere economic, ca natiune", a spus Zaharescu.

El a adaugat ca nu trebuie neglijat faptul ca, recent, Guvernul a sters o datorie de aproape 700 de milioane de lei, acumulata in ultimii ani de companii cu capital majoritar de stat. Aceasta, pe de-o parte, a scapat companiile de stat de "o piatra de moara", insa in acelasi timp reflecta neputinta statului de a-si asigura o buna administrare in interiorul companiilor, in asa fel incat sa poata asigura o buna functionare a sistemului de asigurari de sanatate, a subliniat el.

Zaharescu a afirmat ca lucrurile trebuie privite "mai in ansamblu", intrucat nimeni nu se poate baza doar pe anumite contributii care sunt platite corect de catre anumiti agenti economici.

Ce propune directorul executiv al ARPIM

El a propus ca, pe langa o mai buna colectare, trebuie crescut salariul minim pe economie, pentru a se genera astfel "niste sume mai consistente pentru bugetul CNAS". Totodata, persoanele care au platit "taxa pe viciu" ar trebui sa beneficieze de sume pentru a se trata, a apreciat el.

"Parerea mea sincera este ca, pe langa niste eforturi substantiale care trebuie sa fie facute in procesul de colectare mai buna a taxelor - si aici trebuie sa avem cu adevarat grija ca lucrul acesta sa se intample -, trebuie sa avem grija sa crestem salariul minim pe economie, in asa fel incat cei 4,4 milioane de angajati sa genereze niste sume mai consistente pentru bugetul CNAS. Si, nu in ultimul rand, ceea ce dupa parerea mea este esential, anumite taxe colaterale, care ar putea sa fie taxa pe viciu. Este un alt principiu al solidaritatii: cei care consuma alcool, consuma tutun isi distrug sanatatea cu astea, in momentul in care ar avea nevoie sa se trateze, ar fi logic sa poata sa beneficieze la un moment dat de sumele cu care au platit candva achizitionarea acelor produse", a aratat el.

Zaharescu s-a declarat socat de cifrele comparative dintre Romania si Ungaria, prezentate la conferinta, din care reiese ca tara noastra are un numar de angajati similar cu statul vecin, la o populatie dubla numeric, iar contributiile sunt mult mai mici, atat la angajat, cat si la angajator.

"La acest numar de angajati, luam in calcul ca foarte multi dintre ei sunt la nivelul salariului minim pe economie si observam ca avem contributiile care se invart in jurul a 5,2-5,5% din masa salariala. Daca ne uitam un pic in istoria recenta a Romaniei, putinele momente de echilibru pe care le-am avut in finantarea sistemului sanitar au fost fie in momentul cand contributiile angajat-angajator, pe masa salariala, erau comparabile cu cele din Ungaria, adica la nivel de 7% din partea fiecaruia, fie in momentele in care au existat niste surse suplimentare de finantare, din alte directii. Si nu este de neglijat momentul in care s-a introdus taxa pe viciu", a spus Zaharescu.

El a aratat ca aceasta a constituit una din sursele financiare importante din sistem, care au permis, in 2005, deblocarea unei situatii, cand "tot asa se inregistrau arierate mari in sistem, undeva in jurul a 500 de milioane de dolari".

"Si prin introducerea taxei pe viciu s-a permis plata acelor arierate, iar in anii imediat urmatori s-a permis declansarea unor proiecte de anvergura, cum a fost proiectul de evaluare a starii de sanatate a populatiei, proiectul de informatizare in sistem si asa mai departe", a conchis el.

#medicamente clawback, #ARPIM clawback , #Stiri Sanatate