Orasul inteligent nu e un moft, e o necesitate. Pe cand si in Romania?

Marti, 23 Octombrie 2018, ora 11:16
2874 citiri
Orasul inteligent nu e un moft, e o necesitate. Pe cand si in Romania?
Constantin Magdalina, Expert, Tendinte si tehnologii emergente

In luna iunie 2018 a fost publicat clasamentul celor mai "inteligente" orase din lume. Adica al celor mai avansate orase in ce priveste capitalul uman, coeziunea sociala, economia, mediul, guvernanta, planificarea urbana, atractivitatea la nivel international, tehnologia, mobilitatea si transportul.

Romania lipseste din acest clasament.

Realizat de prestigioasa IESE Business School, clasamentul include 165 de orase din 80 de tari, dar nu include si Romania. Sa fie din cauza unor limitari metodologice de cercetare sau pur si simplu din lipsa de date si exemple de orase inteligente din Romania? Nu stim.

Ceea ce ramane ca o trista remarca este faptul ca tarile vecine precum Bulgaria, Ungaria, Ucraina sau Serbia sunt reprezentate prin capitalele lor in acest clasament, dar Romania lipseste.

Clasamentul isi propune sa fie un instrument pentru primari, city manageri, companii si factori interesati ajutandu-isa imbunatateasca calitatea vietii rezidentilor din orase.

Studierea celor mai avansate orase in functie de fiecare din cei 10 factori analizati este o sursa de inspiratie pentru identificarea celor mai bune practici pentru inovatie, sustenabilitate, echitate si conectivitate.

Orasul inteligent se construieste cu viziune

Nu este suficient ca un oras sa performeze intr-o singura privinta pentru ocuparea unei pozitii de frunte in acest clasament. Este nevoie ca performanta sa fie constant pozitiva la toate cele 10 capitole analizate.

Altfel orasele in cauza vor produce dezechilibre.

Este foarte dificil de conciliat puterea economica cu coeziunea sociala si mobilitatea sau transportul cu mediul. De aceea, masurarea succesului este un proces in derulare complex care necesita viziune din partea celor implicati.

Si totusi, daca ar fi sa selectam un oras din Romania care s-a remarcat prin implementarea unui proiect de oras inteligent, acesta este Alba Iulia. Realizat in parteneriat public privat acest proiect smart city este concentrat pe comunitate si mediul de afaceri.

Comunitate - Prin convertirea tehnologiilor moderne pentru imbunatatirea calitatii vietii.

Mediul de afaceri- Prin transformarea orasului intr-un mediu prietenos pentru afaceri si lansarea de start-up-uri.

Scopul? Cresterea eficientei economice, cresterea calitatii vietii si reducerea costurilor.

Motivele reusitei? Strategia de dezvoltare 2014-2020 elaborata impreuna cu Banca Mondiala, atragerea a peste 200 milioane euro din fonduri europene in ultimii 10 ani.

Alba Iulia este singurul oras cu manual de brand din Romania ceea ce-i da coerenta in promovare si vizibilitate.

Tot sistemele digitale dau transparenta in cheltuirea banului public, Alba Iulia aflandu-se sub monitorizarea Moody. Consecinta implementarii acestor tehnologii este cresterea demografica si teritoriala a orasului. Recunoasterea reusitei sta in cooptarea orasului ca partener in 8 proiecte URBACT la nivel european.

Romania poate avea orase inteligente

De ce am mentionat Alba Iulia? Ca sa arat ca se poate. Poate ca nu suntem (inca) in clasamentul celor mai inteligente orase, dar putem fi. Important este sa avem alesi cu viziune, oameni de implementare priceputi si lideri locali care sa agreeze un plan comun de dezvoltare.

Schimbarea conducerii adminstrative nu are voie sa incline balanta deciziilor decat in folosul cetatenilor si orasului.

Acordul comun in privinta calendarului de implementare pe directiile agreate este esential si trebuie respectat.

Astfel se construieste increderea factorilor implicati in transformarea asezarilor urbane in orase inteligente. Sunt generate rezultate, sunt depasite afilierile partinice si creste speranta cetatenilor in viitor.

Nivelul de trai al cetatenilor depinde de nivelul de competitivitate al orasului in regiunea de dezvoltare, al regiunii comparativ cu nivelul tarii si al tarii cu lumea.

Numai facilitand dezvoltarea unor componente precum capitalul uman, coeziunea sociala, economia, mediul, guvernanta, planificarea urbana, atractivitatea la nivel international, tehnologia, mobilitatea si transportul, Romania devine competitiva. Orasul inteligent nu e un moft, e o necesitate.

Articol semnat de Constantin Magdalina, Expert, Tendinte si tehnologii emergente

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#oras inteligent, #Alba Iulia oras inteligent , #Inovatii