Planul de afaceri, ca un plan de calatorie. Care sunt prioritatile tale?

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 09:53
5045 citiri
Planul de afaceri, ca un plan de calatorie. Care sunt prioritatile tale?

Tu stabilesti prioritatile pentru businessul tau, iar redactarea unui plan de afaceri reprezinta un pas important fiindca se aseamana unui plan de calatorie: daca ai omis un aspect, risti sa-l platesti mai tarziu mult mai scump, calatoria sa nu iti placa si, cel mai rau, sa nu ajungi la destinatie sau sa ajungi prea tarziu.

Daca te-ai gandit ca, odata ce ti-a venit ideea de afaceri sau ideea unui produs interesant sau ceva care iti va aduce succesul instantaneu si totul va fi simplu, te inseli. Punerea la punct si comercializarea respectivului produs se vor dovedi dificile la inceput.

Timpul,eforturile si banii pe care trebuie sa-i investest ite vor convinge ca, in realitate, ideea este partea cea mai usoara. Si inca ceva!

O idee nematerializata nu valoreaza nimic.

Afacerile sunt o chestiune de prioritati;

Intotdeauna folosesti cu precaderea anumite resurse. Spre exemplu, la inceputul afacerii, cand nu intotdeauna ai multi bani, ai, in schimb, timpla dispozitie pe care il poti "investi" in activitatile pe care le consideri justificate.

Astfel, deciziile se reduc la cat timp aloci pentru a afla cat mai multe despre domeniul in care activeaza afacerea ta; pentru a participa la cursuri de perfectionare, evenimente si pentru a-ti valida ideea de afacere; pentru a identifica un furnizor bun, un nou client, un partener, etc.;

In functie de cat timp aloci fiecareia dintre aceste activitati, vei avea succes sau nu.

La final, apropo de placerea a ceea ce faci si cum lucruri trebuie facute cu pasi mici, dar siguri, te invit sa citesti povestea de mai jos, si sa tragi singur concluzia.

Un vapor a ancorat in Mexic, langa un micut sat de pescari.

Un turist i-a complimentat pe pescari pentru calitatea produselor si i-a intrebat cat timp le ia sa prinda acei pesti.

"Nu foarte mult timp". - au raspuns pescarii la unison.

"Dar de ce n-ati mai stat, ca sa prindeti mai mult peste?"

Pescarii i-au raspuns ca micile cantitati pe care le prind sunt suficiente pentru nevoile lor si ale familiilor lor.

"Pai, si ce faceti in restul timpului?" a intrebat turistul.

"Dormim pana tarziu, pescuim putin, ne jucam cu copiii si ne facem siesta impreuna cu sotiile noastre. Mai tarziu, pe seara, mergem in sat, unde ne intalnim cu prietenii, bem putin, cantam la chitara cateva cantece si tot asa.... Avem o viata plina."

Turistul i-a intrerupt, "Stati putin! Eu am absolvit Harvard-ul, am o diploma in economie si pot sa va ajut! Trebuie sa pescuiti mai mult timp in fiecare zi. In felul asta, o sa puteti vinde pestele pe care il prindeti in plus. Cu veniturile suplimentare, veti putea cumpara o barca mai mare."

"Si dupa asta?" au intrebat pescarii.

"Cu banii suplimentari pe care-i va aduce barca, veti putea cumpara o a doua si o a treia barca si tot asa, pana cand veti avea o intreaga flota de barci de pescuit. In loc sa vindeti pestele unui intermediar, veti putea negocia direct cu marile fabrici de procesare, poate chiar sa va construiti propria fabrica. Atunci veti putea parasi satucul asta micut si sa va mutati in Mexico City, Los Angeles, sau poate chiar la New York! De acolo va veti putea conduce noua intreprindere prospera."

"Si cam cat timp ne-ar lua asta?" au intrebat pescarii.

"Douazeci, poate chiar douazeci si cinci de ani" le-a raspunst turistul.

"Si dupa asta?"

"Dupa asta? Ei bine, prietene, asta-i momentul cand devine cu adevarat interesant," a raspuns zambind larg turistul.

"Cand afacerea ta este cu adevarat uriasa, poti sa incepi sa vinzi si sa cumperi active si sa faci milioane de dolari!"

"Milioane? Serios? Si dupa asta?" au intrebat pescarii.

"Dupa asta, veti putea sa va retrageti din afaceri, sa traiti intr-un satuc linistit si retras pe malul marii, sa dormiti tarziu, sa va jucati cu copiii vostri, sa va faceti siesta cu sotiile si sa va petreceti serile impreuna cu prietenii distrandu-va cum vreti voi."

"Cu tot respectul, domnule, dar asta e exact ce facem acum. Are rost sa irosim douazeci si cinci de ani muncind din greu?" au intrebat pescarii.

Articol semnat de Iulian Serban, fondatorul Think Business.

Think Business este un proiect al STEPS Business Consulting, companie creata pentru a oferi pachete complete de servicii: consultanta, training si organizare evenimente.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#plan de afaceri, #prioritati plan afaceri, #ghid afaceri incepatori, #ghid startup , #Antreprenori