Richard Branson: Cum sa gestionezi doua startup-uri in paralel

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 08:39
2940 citiri
Richard Branson: Cum sa gestionezi doua startup-uri in paralel
Foto: guim.co.uk

Avalansa de idei originale de afaceri se poate dovedi o binecuvantare si un blestem in acelasi timp pentru un tanar antreprenor. Dezvoltarea a doua afaceri in paralel nu este insa un lucru imposibil, atata vreme cat reduce gestionarea unei afaceri la elementele simple.

Richard Branson, fondatorul Virgin Group, dezvaluie pentru revista Entrepreneur care sunt secretele performantei in cazul in care dezvolti doua afaceri in paralel. Iata care sunt sfaturile lui Branson!

Criteriile de baza

Redusa le regulile simple ale jocului, o afacere iti va cere sa iti targetezi publicul tinta, sa expui marfa cat mai bine, sa verifici incasarile si sa fii cu ochii pe personalul din echipa ta pentru a te asigura ca acesta este cu ochii pe clienti.

Odata ce reusesti sa aplici cu succes aceste reguli la una din cele doua afaceri, iti va fi usor sa le implementezi si pe scheletul afacerii dezvoltate in paralel.

"Cand am deschis impreuna cu prietenii mei revista "Student magazine" aveam 16 ani si abandonasem scoala. Am observat ca cititorii nostri erau interesati de muzica, la fel ca noi. Am dezvoltat un serviciu de inregistrari prin posta, l-am promovat in mai multe numere ale revistei si am obtinut doua afaceri care se completau una pe cealalta. In cele din urma, Virgin Records a devenit atat de profitabila, incat ne-am axat numai pe segmentul muzical, abandonand revista", povesteste Branson.

De altfel, nu erau doar doua proiecte, ci chiar trei, in acelasi timp grupul de fondatori al revistei coordonand si activitatea in Student Advisory Centre, o fundatie nonprofit de consiliere a tinerilor. Dezvoltarea unei afaceri complementare a dat roade in cazul Virgin, dar Richard Branson considera ca sunt si alte modalitati de abordare a situatiei.

Asul din maneca

"Daca ai investit mult suflet intr-o afacere sau vezi ca una dintre cele doua idei de afaceri are sanse de succes intr-un timp mai scurt, poti sa te implici deocamdata doar in dezvoltarea acesteia, pastrand cealalta varianta antreprenoriala pe post de as ascuns in maneca. Este posibil ca succesul primei afaceri sa iti permita sa pui mai rapid in practica cealalta oportunitate intrezarita", explica fondatorul Virgin Group.

Ca exemplu recent, Branson aminteste de Airbnb, una dintre afacerile de success ale ultimilor ani, in care cei trei fondatori ai companiei, Brian Chesky, Joe Gebbia si Nathan Blecharczyk au dezvoltat in subsidiar o alta firma care sa alimenteze financiar Airbnb. Cei trei au lansat pe piata o editie limitata a unor cutii de cereale cumesaje ironice la adresa candidatilor din alegerile generale desfasurate in Statele Unite. Editia limitata de 800 de cutii le-a adus in conturi 30.000 de dolari pe care i-au reinvestit in Airbnb.

Testeaza piata

Dezvoltarea simultana a doua sau mai multe afaceri trebuie sa includa si un test de piata a produselor rezultate din fiecare. In felul acesta, in momentul in care cheltuielile se dovedesc prea mari, poti opta sa mentii pe piata doar firma care se dovedeste cea mai competitiva.

"Cand am lansat compania aeriana Virgin Arlantic, am incheiat un acord cu Boeing ca dupa un an de leasing al avioanelor sa returnam aparatele de zbor daca afacerea se dovedeste un esec. Am cerut acest lucru pentru a evita sa impovarez financiar cealalta companie, Virgin Records. Din fericire, Virgin Atlantic a dat rezultatele asteptate, dar a fost o masura de siguranta pe care a trebuit sa o iau", recunoaste Richard Branson.

Acesta admite ca dezvoltarea concomitenta a mai multor afaceri genereaza un volum mai mare de munca, dar si rezultantele se dovedesc in cele mai multe cazuri a fi pe masura efortului.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#afaceri startup, #afaceri in paralel, #gestionarea firmelor, #richard branson, #secrete antreprenoriale , #Antreprenori