StarShinerS: O poveste de succes in antreprenoriatul online romanesc

Vineri, 19 Iunie 2015, ora 16:04
14683 citiri
StarShinerS: O poveste de succes in antreprenoriatul online romanesc
Foto: StarShinerS

StarShinerS este unul dintre cele mai populare site-uri de e-commerce din Romania, pe segmentul de fashion. In cativa ani, a reusit sa atinga o cifra de afaceri de peste doua milioane de euro, iar povestea a inceput de la cativa bani stransi intr-o pusculita de catre un cuplu din Timisoara.

Care este povestea business-ului StarShinerS?

Povestea StarShinerS a pornit de la mai multe lucuri. De la o adolescenta traita in Germania - anii '90 - 2007/2008, pana la anii studentiei romanesti de la Universtitatea de Vest Timisoara, unde am intalnit-o pe viitoarea si actuala mea sotie, Monica - totul a contribuit la devenirea a ceea ce este astazi StarShinerS.

Eram studenti amandoi la Timisoara, cand ne-am gandit pentru prima oara sa pornim o afacere pe piata de fashion. Investitie initiala? In jur de 960 de euro, stransi timp de-un an intr-un porcusor din plastic.

Cum ati pornit, concret, afacerea?

Eu si sotia mea am strans, intr-un porcusor roz de plastic, monede de euro timp de un an. Bani pe care am decis sa-i folosim, la un moment dat. Am numarat suma de aproximativ 960 de euro din maruntis. Bani prea putini pentru un concediu si, totusi, prea multi ca sa-i cheltuim fara rost. Asa ca, ne-am decis sa achizitionam haine din Germania, haine pe care am inceput sa le vindem pe site-uri de anunturi gratuite.

Apoi, ne-am facut un site, care ne-a costat 150 de euro, la inceputul lui 2008. Eu si Monica ne-am ocupat, in urmatorii ani, de achizitie, receptie, sedinte foto, promovare, vanzare, coletare. Mergeam de cateva ori pe saptamana la Posta, pentru a duce coletele. Usor, usor, site-ul a crescut si a devenit un business promitator, moment in care am investit intr-un sistem de tip ERP, care ne-a ajutat sa fim mai aproape de client si pe care l-am dezvoltat in continuu de atunci.

Si asa am ajuns sa putem oferi saptamanal peste 100-150 de modele noi de haine in fiecare vineri seara si sa atragem milioane de vizitatori din toata Uniunea Europeana!

Cine sunt fondatorii?

Andreas si Monica Muntean.

Cati angajati aveti?

Suntem implicati in proiectul StarShinerS 40 de persoane.

Care este cifra de afaceri?

In 2014, 10.000.000 RON - aproximativ 2.250.000 euro.

Aveti un model de business strain?

Nu, nu am avut niciun model strain sau autohton pe care sa-l fi urmat. Au fost anii de inceput ai comertului online romanesc, in care am inovat si am facut tot posibilul sa ne ridicam standardele.

Care sunt planurile pentru urmatorii ani?

Recent, am inaugurat la Oradea un atelier de productie proprie, prin care reusim sa lansam colectii proprii, ce au deja succes in randul clientilor. Dorim sa extindem aceasta latura a business-ului. De asemenea, planurile de dezvoltare StarShinerS includ dezvoltarea pe piata din Ungaria si alte cateva tari.

Care sunt cele trei elemente ce diferentiaza StarShinerS de alte business-uri?

In primul rand, inca din primele saptamani de existenta, StarShinerS a facut o promisiune clientilor, pe care si-a tinut-o indiferent de context: lansarea unei colectii noi, in fiecare vineri seara, de la ora 19.

In al doilea rand, constant am cautat sa venim in intampinarea clientilor cu cele mai bune servicii. Acum, suntem printre putinele site-uri din Romania care ofera retur gratuit. Oricare ar fi motivul renuntarii la comanda, clientul are dreptul de a returna fara sa plateasca taxe de transport, indiferent de ce doreste in schimb (alt articol sau money-back).

Si nu in ultimul rand, o parte insemnata a produselor noastre e disponibila doar pe StarShinerS. Haine pe care nu le gasesti decat aici, aflate in circuitul pronto moda: serii limitate de modele, care se schimba foarte des.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#poveste succes antreprenoriat, #poveste succes stat up, #comert online haine, #site haine , #Antreprenori