E oficial: Guvernul introduce taxa pe zahar si creste acciza la tutun

Marti, 06 August 2019, ora 10:49
1304 citiri
E oficial: Guvernul introduce taxa pe zahar si creste acciza la tutun
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Finantelor a publicat pentru dezbatere publica proiectul de ordonanta prin care se reduce numarul de posturi din aparatul de stat, se majoreaza acciza la tigarete si se introduce taxa pe zahar, alaturi de alte masuri fiscale si bugetare.

Actul propune includerea in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii (CAS, CASS si CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situatii decat cele cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.

Se mentine regimul de exceptare de la plata contributiilor sociale numai pentru tichetele cadou acordate de angajator/platitor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in limita plafonului de 150 lei/eveniment/persoana.

Se scumpesc tigarile

Acciza la tigarete este majorata pentru a fi evitata declansarea actiunii in constatarea neindeplinirii obligatiilor (infringement) impotriva tarii noastre. In acest sens, se impune adoptarea unor masuri pentru a corecta neconcordanta cu Directiva 2011/64/UE, respectiv acciza globala pe tigarete sa reprezinte cel putin 60% din pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul al tigaretelor eliberate pentru consum.

Avand in vedere ca nivelul actual al accizei totale pentru tigarete nu reprezinta cel putin 60 % din pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul al tigaretelor eliberate pentru consum, se impune cresterea nivelul accizei totale pentru tigarete, incepand cu 1 septembrie 2019, de la 483,74 lei/1.000 tigarete la 503,97 lei/1.000 de tigarete.

De asemenea, tinand cont ca potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifica pentru tigarete se determina pe baza pretului mediu ponderat de vanzare cu amanuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem si al accizei totale, precum si faptul ca incepand cu data 1 septembrie 2019 va creste nivelul accizei totale pentru tigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru tigarete.

Totodata, avand in vedere ca nivelul accizei totale pentru tigarete stabilit pentru anul 2020 este mai mic de 503,97 lei/1.000 tigarete, precum si in vederea asigurarii respectarii prevederilor art. 10 alin. (2) din ...citeste mai departe despre "E oficial: Guvernul introduce taxa pe zahar si creste acciza la tutun" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern taxa zahar, #tigari scumpit septembrie 2019 , #Stiri Taxe si impozite