Presedintele Consiliului Fiscal recomanda amanarea unor noi cresteri de venituri si spune ca noua lege a pensiilor va avea un impact mai mult decat sever

Marti, 17 Septembrie 2019, ora 18:08
1757 citiri

Presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, recomanda amanarea unor noi cresteri de venituri/salarii, stoparea promisiunilor ce creeaza asteptari nerealiste cetatenilor si restructurarea aparatului de stat in conditiile in care, potrivit acestuia, deficitul acut de spatiu fiscal este tot mai periculos.

Daniel Daianu sustine, intr-un articol publicat pe site-ul institutiei, ca a avut loc o ajustare bugetara majora in intervalul 2012-2015, costisitoare din punct de vedere social si nu numai (a alimentat probabil inclinatia de plecare din tara), deficitul bugetului consolidat ajungand la sub 1% din PIB in 2015. Potrivit sursei citate, aceasta corectie s-a vazut in deficitul de cont curent ce a gravitat in jur de 1% din PIB catre finele perioadei.

Tendinta a fost insa inversata dupa 2015, cand s-a intrat intr-o suita de reduceri de taxe si impozite, care a adus veniturile fiscale la minim istoric, la sub 26% din PIB in 2018 (cu CAS nivelul se mentine peste 26%), subliniaza presedintele Consiliului Fiscal.

Astfel, fara a fi un "paradis fiscal" precum Irlanda, Romania a ajuns penultima in UE ca nivel al veniturilor fiscale, explica sursa citata care arata, de asemenea, ca in UE media veniturilor fiscale este de 39-40% din PIB, in timp ce in economii emergente din Est trece de 34-35% din PIB.

"Veniturile fiscale au mers in jos prin omisiune si comisiune. Prin decizii publice care au schimbat regimul fiscal, o pozitie imbratisata de cam tot spectrul politic; unele partide fiindca au vazut astfel o reparatie sociala pentru austeritatea aplicata dupa 2010; alte partide deoarece cred in incasari superioare la impozite inferioare (teza adesea invalidata de realitate). Prin omisiune, afirm, intrucat s-a neglijat nevoia de a spori transparenta, gradul de conformare la plati, astfel incat sa se colecteze mai mult.

Nu numai ca s-a renuntat in mod inexplicabil la o reforma serioasa a ANAF, dar nu au existat preocupari sistematice de crestere a colectarii. Datele Eurostat arata, de pilda, ca in ce priveste TVA, Romania are cel mai inalt grad de neconformare - 36% in 2018. In Polonia si Bulgaria, doua tari in care a avut loc o reforma a administratiilor fiscale, gradul de conformare s-a ameliorat in mod remarcabil; in Bulgaria neconformarea a ajuns la 12% in 2018, de la 22% in 2014; in Polonia a ajuns la 14% in 2018, de la 24% in 2014", arata Daniel Daianu.

Potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, in timp ce s-a acceptat o scadere a veniturilor fiscal ...citeste mai departe despre "Presedintele Consiliului Fiscal recomanda amanarea unor noi cresteri de venituri si spune ca noua lege a pensiilor va avea un impact mai mult decat sever" pe Ziare.com

#consiliu fiscal cresteri venituri, #legea pensiilor Consiliul fiscal , #Stiri Taxe si impozite