Revolutia fiscala, pe cale sa ii loveasca din nou pe cei aflati in concediu medical sau de crestere a copilului. Guvernul ii ignora

Vineri, 15 Iunie 2018, ora 07:45
1588 citiri
Revolutia fiscala, pe cale sa ii loveasca din nou pe cei aflati in concediu medical sau de crestere a copilului. Guvernul ii ignora
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste numai doua saptamani, persoanele care isi iau concediu medical ar putea sa primeasca bani mai putini, iar de la 1 octombrie, in aceeasi situatie se vor afla si parintii care sunt in concediu de crestere a copilului.

Asta deoarece masurile de carpire a revolutiei fiscale pentru cele doua categorii de persoane au fost adoptate doar pentru perioada limitata si aceasta expira la 1 iulie pentru cei care intra in medical si la 1 octombrie pentru parintii aflati in concediu de crestere a copilului.

Iar guvernantii nu par pregatiti sa prelungeasca perioada in care au aplicat un artificiu de calcul, astfel incat veniturile pe perioada acestor concedii sa nu scada fata de cele care erau incasate inainte de 1 ianuarie 2018, cand a intrat in vigoare revolutia fiscala a PSD-ALDE.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie

La inceputul anului, masurile fiscale adoptate pe picior de Guvernul PSD-ALDE au afectat persoanele aflate in concediu medical si maternal, care s-au trezit cu indemnizatiile micsorate. Motivul? A fost modificata baza de calcul a contributiilor datorate statului, ca urmare a majorarii salariului minim.

Mai exact: in decembrie 2017, contributia CAS era plafonata la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara), iar salariul mediu brut pe tara era de 3.131 de lei.

Insa, in ianuarie 2018, a crescut atat salariul mediu brut pe tara (la 4.162 de lei), cat si procentul de calcul pentru CAS, contributia de plata ajungand la 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe tara).

Cu sume de plata mai mari pentru CAS, veniturile luate pe perioada concediului medical, dar si a concediului de crestere a copilului au scazut sensibil.

Dupa proteste in strada ale femeilor insarcinate, mame cu copii mici, tatici si dupa semnale de alarma trase de sindicalisti, Executivul a gasit o modalitate sa "repare" aceste efecte negative produse de "revolutia fiscala".

Astfel, in 22 februarie, Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care s-a decis plafonarea contributiilor de asigurari sociale la nivelul anterior intrarii in vigoare a "revolutiei fiscale".

Problema este insa ca aceste masuri sunt tranzitorii: se aplica pana la 30 iunie 2018 pentru persoanele aflate in concediul medical, respectiv pana la 30 septembrie 2018 pentru mamele aflate in concediu pre si post-natal.

Asadar, incepand cu 1 iulie, persoanele aflate in concediu medical se vor trezi din nou cu indemnizatii mai mici, iar de la 1 octombrie, in aceeasi ...citeste mai departe despre "Revolutia fiscala, pe cale sa ii loveasca din nou pe cei aflati in concediu medical sau de crestere a copilului. Guvernul ii ignora" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contributii indemnizatii mame, #contributii concediu medical , #Stiri Taxe si impozite