Rusia da lovitura in comertul cu arme - are vanzari in crestere cu 50%

Luni, 14 Decembrie 2015, ora 12:41
7497 citiri
Rusia da lovitura in comertul cu arme - are vanzari in crestere cu 50%
Foto: Wikimedia

Producatorii de arme din America de Nord si Europa de Vest au dominat comertul international cu arme in 2014, dar cota lor de piata a scazut pe masura ce companiile din Rusia si Asia au inregistrat o crestere semnificativa a vanzarilor de armament, arata un raport al Institutului International de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

Totalul veniturilor obtinute anul trecut de cei mai importanti 100 de producatori de armament din lume a fost in scadere pentru al patrulea an consecutiv, atingand nivelul de 401 miliarde de dolari, cu 1,5 procente mai putin decat in 2013, arata publicatia Japan Times.

Comenzi reduse

Companiile din vestul Europei si America de Nord continua sa reprezinte 80% din totalul pietei globale de armament, producatorul american Lockheed Martin fiind ocupantul primului loc in industrie, cu venituri de 37,5 miliarde de dolari obtinute in cursul anului trecut.

Per ansamblu insa, firmele occidentale se confrunta cu o scadere a vanzarilor de 3,2 puncte procentuale comparativ cu anul anterior.

"In Europa de Vest, o mare parte din cheltuielile cu inarmare care au fost diminuate sunt cele din sistemul de achizitii publice. Este mai usor sa reduci bugetul de achizitii, decat sa tai salarii", explica Siemon Wezeman, cercetator principal in cadrul SIPRI.

In schimb, restul de 36 de companii din alte regiuni ale globului au beneficiat de o crestere totala a vanzarilor de 25%, alimentata de cea inregistrata de companiile din Rusia, care au vandut in 2014 cu 50% mai multe arme decat cu un an in urma.

"Companiile din Rusia sunt pe val, ca urmare a cheltuielilor de Aparare facute de Moscova, dar si datorita cresterii exporturilor", observa Wezeman.

Companiile rusesti din industria de Aparare au avut venituri in crestere cu 48,4% fata de anul 2013, cel mai mare profit fiind obtinut de Almaz-Antey: 8,84 miliarde de dolari, cifra care plaseaza compania pe locul 11 in Top 100.

Numai cu banii jos

O mare parte din armamentul rusesc este destinat fortelor militare din tara, dar companiile de aici livreaza arme si pentru trupele Chinei si Indiei, alte doua tari lansate in cursa inarmarii.

Un alt client stabil al Moscovei, Siria, pare sa nu mai aiba resursele necesare pentru a cumpara armament din Rusia, dupa ce tara a fost sfasiata de un razboi civil sangeros intins pe durata a 4 ani si jumatate.

"Rusii lucreaza simplu: mai intai platesti si ei iti livreaza armamentul. Alfel, nu vezi nimic de la ei", explica analistul SIPRI.

Comertul cu arme al Rusiei pare sa nu fi fost afectat de sanctiunile economice impuse Moscovei pentru implicarea sa in declansarea crizei din Ucraina. Oficialii din industria de Aparare sustin chiar ca aceste interdictii i-au fortat sa exploreze noi piete si sa dezvolte noi tehnologii.

Ucraina, inlocuita de Turcia

In schimb, nu acelasi lucru se poate spune despre producatorii de arme din Ucraina, confruntati cu o scadere de 37,4% a vanzarilor de armament.

"Declinul companiilor ucrainene a fost marcat de conflictul inregistrat in estul tarii, de pierderea pietei din Rusia si de deprecierea masiva a monedei locale", explica analistii SIPRI.

Cea mai profitabila companie din industria de Aparare ucraineana, UkrOboronProm, a coborat de pe locul 58 pe locul 90 in clasament, inregistrand venituri de doar 840 milioane de dolari, cu 50,2% mai putin decat in 2013.

Motor Sich, al doilea mare producator de arme din Ucraina, a parasit deja clasamentul primelor 100 de companii de profil din lume.

In schimb, companii din tari care nu au o traditie indelungata in producerea echipamentelor militare incep sa creasca de la an la an.

Doua firme din Turcia, ASELSAN si Turkish Aerospace Industry, au inregistrat vanzari in crestere cu 5,6, respective 15,1 procente fata de anul anterior.

"Turcia cauta sa-si dezvolte industria de Aparare, care sa asigure nevoile fortelor sale armate. Acest lucru, ca si politica de export agresiva promovata de Ankara, a dus la cresterea rapida a veniturilor pentru cele doua companii", explica Peter Wezeman, alt cercetator al SIPRI.

La fel, Coreea de Sud a reusit sa intre in clasament cu producatorul de vehicule militare Hyundai Rotem, care a declarat venituri de 770 de milioane de dolari, cu 340 de milioane mai mult decat in 2013.

In total, 15 firme din zona asiatica se regasesc in noul Top 100 al producatorilor de arme din lumea intreaga.

Expertii SIPRI nu au introdus in clasamemnt producatori din China, ca urmare a lipsei unor date concludente folosite in cadrul analizei.

#comert international arme, #raport SIPRI, #producatori arme Rusia , #Top Companii