Islanda risca sa ajunga in criza din cauza numarului urias de turisti. Sunt de 7 ori mai multi decat localnicii!

Luni, 18 Decembrie 2017, ora 11:33
9426 citiri
Islanda risca sa ajunga in criza din cauza numarului urias de turisti. Sunt de 7 ori mai multi decat localnicii!
Foto: CC0 Creative Commons

Islanda a devenit o destinatie turistica atat de populara incat numarul vizitatorilor straini ar urma sa depaseasca populatia locala de sapte ori in acest an, astfel ca Guvernul islandez se gandeste daca insula poate, si trebuie, sa gazduiasca atat de multi vizitatori, transmite Bloomberg.

"Sectorul se maturizeaza si a devenit o adevarata industrie in Islanda si odata cu asta vin si provocarile astfel ca trebuie sa fim pregatiti sa le abordam", a declarat recent ministrul Turismului din Islanda, Thordis Kolbrun R. Gylfadottir.

Un numar record de pana la 2,3 milioane de turisti straini ar urma sa viziteze Islanda pana la finele acestui an, in crestere fata de 1,8 milioane anul trecut, cand innoptarile s-au ridicat la 7,8 milioane. Turismul este acum cel mai mare produs de export al Islandei si a doua mare industrie dupa comertul angro si cu amanuntul. In 2016, turismul a fost responsabil pentru 8,4% din PIB.

Avand o populatie de numai 347.000 de oameni, islandezii discuta modul in care pot fi evitate greselile din 1960 si 1970 cand pescuitul excesiv al heringului a decimat stocurile si a afectat industria locala de pescuit.

Turismul a devenit o industrie de importanta sistemica, ceea ce a determinat Banca Centrala a Islandei sa ridice semne de intrebare cu privire la sustenabilitatea unor astfel de ritmuri exponentiale de crestere.

Un eventual soc al turismului "ar provoca un soc pentru intreaga economie", a avertizat Sedlabanki in raportul sau de stabilitate financiara din luna octombrie.

De asemenea, Banca Centrala a avertizat ca turismul pune presiune asupra pietei imobiliare locale, citand o crestere exploziva a pretului chiriilor pe termen scurt.

In aceste conditii, noua coalitie guvernamentala din care face parte si Gylfadottir analizeaza in prezent o serie de masuri destinate, daca nu sa limiteze sosirile, cel putin sa imbunatateasca calitatea experientei.

"Trebuie sa vedem cum putem sa crestem gradul de toleranta. Uneori este vorba de intarirea infrastructurii, alteori este vorba despre redirectionarea accesului spre zonele particulare. Deciziile pe care le vom lua vor afecta modul in care acest sector", a spus Gylfadottir.

Precedenta administratie, din care a facut parte si Gylfadottir, intentiona sa majoreze TVA in turism, dar atunci propunerea a fost pusa deoparte in urma obiectiilor venite din partea industriei.

O alta idee vehiculata implica introducerea unui comision special iar sumele generate ar urma sa fie utilizate pentru a finanta pastrarea resurselor naturale ale insulei. "Urmeaza sa discutam sa vedem cum o vom aplica", a spus Gylfadottir.

Pe de alta parte, Guvernul islandez este deschis la ideea unor investitii straine mai mari, in conditiile in care restrictiile asupra miscarilor de capital au fost eliminate. Mari parti din lantul hotelier local KEAHotels au fost deja preluate de fondurile din strainatate.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#turisti Islanda , #Obiective turistice