Pana la urma e asa de important somnul? Si daca nu e? Experimente care dau peste cap ce se stia

Duminica, 10 Martie 2019, ora 11:52
1220 citiri
Pana la urma e asa de important somnul? Si daca nu e? Experimente care dau peste cap ce se stia
Foto: Arhiva Pixabay

Unele animale dorm atarnate, cu capul in jos. Altele dorm sub pamant. Indiferent insa cum dorm, toate, de la elefant pana la albine, inclusiv omul, rezerva timp pentru asta.

De fapt, oamenii de stiinta nu au gasit pana acum o creatura care sa poata trai fara somn. Dar chiar sa fie somnul cu adevarat necesar pentru supravietuire?

In cazul oamenilor se stie ca "functioneaza" cu greu fie si dupa doar o noapte de nesomn. Somnul insuficient sau de proasta calitate a fost legat de bolile de inima, atac cerebral, ingrasare, diabet si nu numai. Toate astea sugereaza faptul ca somnul e esential.

Dar de ce dormim pana la urma? E somnul necesar pentru procesarea informatiilor de peste zi? Pentru refacerea energiei? Oamenii de stiinta si marii ganditori, chiar de pe vremea lui Aristotel, au oferit o sumedenie de explicatii legat de motivele pentru care avem nevoie de somn.

Chiar si asa, motivul exact pentru care dormim ramane daca nu o enigma, macar o intrebare deschisa, arata Live Science.

In anii 1890, Marie de Manaceine, unul dintre primii medici din Rusia, s-a aplecat asupra acestui subiect. "Cu totii iubim viata si sa traim cat mai mult posibil, dar in ciuda acestui fapt, sacrificam o treime din existenta, uneori chiar si jumatate, dormind", nota ea.

A fost cea care a realizat si primul studiu in care a privat de somn niste animale. Desi experimentul condus de ea e unul crud, dupa oricare standarde, in cadrul acestuia privandu-se de somn niste catelusi, care au si murit dupa cateva zile, rezultatele au fost clare.

Peste zeci de ani, experimente similare, realizate pe gandaci sau rozatoare, au avut aceeasi concluzie. Totusi, legatura clara, directa dintre somn si moarte nu este nici acum cunoscuta.

In timp ce privarea totala de somn este probabil mortala, unele creaturi reusesc sa supravietuiasca cu foarte putina odihna. Iar oamenii de stiinta cred ca vietuitoarele care reusesc sa faca asta reprezinta cheia intelegerii functiei somnului.

4 minute de somn pe zi

Un studiu recent realizat, ale carui concluzii au fost publicate in jurnalul Science Advances, s-a concentrat asupra deprinderilor de somn in cazul musculitelor de otet.

Si s-a descoperit ca exista unele care abia daca dorm, a explicat autorul experimentului, Giorgio Gilestro, de la Imperial College London. Acesta si colegii sai au observat ca 6% dintre femele au dormit mai putin de 72 de minute pe zi, comparativ cu 300 de minute, in medie, cat au dormit restul insectelor femel ...citeste mai departe despre "Pana la urma e asa de important somnul? Si daca nu e? Experimente care dau peste cap ce se stia" pe Ziare.com

#somn importanta, #privare somn boli, #studii somn, #animale dorm putin , #Stiri Viata sanatoasa