Rusia are o noua arma: Energia nucleara

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 17:14
6440 citiri
Rusia are o noua arma: Energia nucleara
Foto: World Nuclear News

Moscova nu s-a sfiit niciodata sa se foloseasca de companiile de stat pentru atingerea scopurilor in politica externa a tarii.

Rafuielile politice duse de Vladimir Putin cu Belarusul sau Ucraina, condimentate cu taierea alimentarii cu gaze naturale, au lasat de cateva ori inclusiv parti intregi din Europa in frig.

Dar alte arme, care pot spori considerabil influenta politica a Rusiei, au fost pana acum ignorate de catre analisti.

Recenta dezvaluire a tentativelor Rusiei de a cumpara resursele de uraniu de pe glob ar putea schimba acest lucru.

Rosatom, compania de energie nucleara detinuta de statul rus, intretine o activitate prolifica pe toate meridianele, detinand recordul mondial de contracte de construire a centralelor nucleare la nivel international: 29 la numar, informeaza Reuters.

Numarul reactoarelor raspandite de Rosatom in aproape 20 de tari depaseste rezultatele americanilor de la Westinghouse sau pe cele ale companiei de stat franceze Areva, care nu a mai vandut un reactor nuclear din 2007.

Spre deosebire de proiectele de livrare a gazului natural sau a petrolului, care au o arie regionala de aplicabilitate, Kremlinul a sesizat in urma cu 10-15 ani ca centralele nucleare construite de Rosatom pot fi amplasate oriunde in lume, oferind si oportunitati de desfasurare a unor jocuri politico-economice la scara globala.

Putin, globe-trotter atomic

Numarul si pozitia geografica a tarilor care au incheiat cu Rusia acorduri de dezvoltare a capacitatilor de productie a energiei nucleare in ultimii ani s-au diversificat extrem de mult.

Ultimul contract semnat de Rosatom este cel cu guvernul iordanian, tara din Orientul Mijlociu urmand sa primeasca pana la finalul anului 2022 doua reactoare noi-noute.

Cu o luna inainte de semnarea contractului cu Iordania, Putin tocmai perfecta la Budapesta un alt contract similar cu guvernul ungar, pentru modernizarea si cresterea capacitatii de productie a centralei de la Paks.

Afacerea din Ungaria a trecut prin furcile caudine ale Comisiei Europene, dar in cele din urma contractul pare sa fi primit unda verde de la Bruxelles.

Cu doar cateva zile inainte de intalnirea cu Viktor Orban, Putin gonea de la Moscova la Cairo, pentru a se intalni cu presedintele Abdel Fattah el-Sisi si a discuta aspectele preliminare inaintea construirii primei centrale nucleare din Egipt, la Alexandria.

In noiembrie, Rusia convenea cu Iranul sa adauge inca doua reactoare nucleare pe langa cel realizat de Rosatom la centrala de la Bushehr.

Intelegerea dintre cele doua tari lasa deschisa optiunea continuarii investitiilor rusesti in domeniu cu inca 4 reactoare.

In India, Rosatom a dat in folosinta, in anul 2013, un reactor al centralei nucleare Kudankulam, negocierile pentru acest contract fiind purtate inca din perioada fostei URSS.

Anul acesta va demara constructia celui de-al doilea reactor al centralei, alte doua reactoare ramanand in planurile de viitor ale indienilor pentru Kudankulan.

Dupa vizita lui Putin, in decembrie 2014, India a convenit ca Rosatom sa construiasca pe teritoriul tarii alte 10 reactoare nucleare in urmatorii ani.

In nordul Finlandei, Rosatom a inceput amenajarea santierului pentru o centrala nucleara, care ar urma sa devina operationala in 2024.

In Turcia, lucrarile la prima centrala nucleara a tarii sunt intr-o faza mai avansata.

Nici cele mai importante economii din America de Sud nu au scapat de asaltul globe-trotter-ului atomic.

Vizita lui Putin, din iulie 2014, in Argentina s-a incheiat cu semnarea unui acord pentru cooperare in domeniul energiei nucleare, dublat anul acesta, in aprilie, de incheierea contractului pentru construirea unui reactor la centrala nucleara Autcha-3 de langa Buenos Aires.

Tot in cursul acestui an, in februarie, Rosatom a devenit furnizorul de Molibden-98, un element cu aplicatii nuclear non-militare, pentru Comisia Nationala de Energie Nucleara a Braziliei.

Mana libera de la Moscova

Fata de competitorii sai de pe piata internationala, Rosatom se poate lauda cu un careu de asi aflat la dispozitia sa.

In primul rand, compania detinuta de statul rus opereaza pe o linie care este vazuta ca o strategie a politicii externe a Kremlinului, Moscova asteptand si alte beneficii de pe urma acestor contracte, in afara celor financiare.

Prin urmare, Rosatom beneficiaza si de subventii consistente din partea statului, preturile fiind mult mai avantajoase decat ale rivalilor din Statele Unite, Franta sau Japonia.

Nu in putine randuri, Rusia a imprumutat statele sarace pentru a-si dezvolta capacitatile de energie nucleara.

Al doilea atu este un program de servicii complete care include constructia, alimentarea si operarea centralelor nucleare construite de Rosatom.

Este prea putin probabil ca in tari prea sarace pentru a construi centrale nucleare proprii sa gasesti personalul calificat pentru intretinerea si operarea acestor centrale.

Astfel, Rosatom preia toate aceste sarcini, in timp ce statul gazda devine prizonier al conditiilor si termenilor impuse de rusi. Centrala nucleara de la Akkuyu-Turcia este prima care va fi construita in aceste conditii.

Iarasi, in ceea ce priveste libertatea de actiune, Rosatom se bucura de mana libera din partea Moscovei, lucru care nu se poate spune despe Westinghouse, Areva sau compania japoneza TEPCO.

Westinghouse, de exemplu, poate construi centrale nucleare doar in 46 de tari, care au semnat intelegeri de consultanta in domeniul energiei nucleare cu Washingtonul.

Tari ca Vietnam si Bangladesh, unde Rosatom construieste centrale, nu intra pe lista oficialilor americani, eliminand astfel din start competitorii pentru firma ruseasca.

Nu in ultimul rand, centralele nucleare ale rusilor vin la pachet cu alte oferte considerate avantajoase de guvernele acestor tari. Vietnamul, de exemplu, a inclus in afacerea nucleara si dreptul de a achizitiona tehnica militara moderna din Rusia.

Competitie cu handicap

Toate aceste motive fac ca Rosatom si Rusia sa aiba un avantaj major in fata competitorilor occidentali, carora oricum li se adauga si alte obstacole din plan intern.

Areva a intrat de cativa ani intr-o pasa proasta, din punct de vedere financiar, iar recenta descoperire a unor defecte in designul unui model de reactor nuclear nu ajuta compania franceza sa evolueze prea bine pe piata.

TEPCO are destule probleme cauzate de dezastrul de la Fukushima, iar Westinghouse se confrunta cu un blocaj politic in ceea ce priveste contruirea altor reactoare.

In plus, unii dintre cumparatori cer sa vada la lucru reactoarele prezentate in oferta fiecarei companii. Fara nicio centrala nucleara proprie, Westinghouse nu are ce sa prezinte.

Per ansamblu, rusii par sa fi indentificat o nisa de piata in care sa evolueze nestingheriti in extinderea afacerilor cu energie si a influentrei politice pe tot globul.

Iar instinctul Washingtonului si al Bruxelles-ului de a ignora evolutia acestui fenomen ar putea sa coste Occidentul destul de mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#influenta politica Kremlin, #afaceri energie nucleara Rusia, #contracte externe Rosatom , #Afaceri