Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Administratie > Stiri Administratie
A   A   A

Care sunt situaţiile exacte în care poţi primi ajutor de somaj. Soluția simplă atunci când angajatorul îţi forțează demisia

Care sunt situaţiile exacte în care poţi primi ajutor de somaj. Soluția simplă atunci când angajatorul îţi forțează demisia
În practică, se aplică des varianta în care contractul individual de muncă încetează prin acordul părților și salariatul beneficiază de plăți compensatorii FOTO Pexels.com
Încetarea contractului individual de muncă prin demisie sau prin acordul părților nu îţi dă drept la primirea ajutorului de șomaj, singura posibilitate fiind acordată celor care sunt concediați din motive care nu țin de persoana lor.
Chiar și în situația în care angajatorul ar avea nevoie să facă reduceri de personal, din motive obiective, dacă salariatul acceptă primirea unor plăți compensatorii în schimbul semnării încetării contractului prin acordul părților, acesta își pierde dreptul de a cere șomaj de la stat.

“Salariații concediați pentru motive care nu țin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a șomajului și pot beneficia de compensații în condițiile prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil”, potrivit Codului muncii.

Concedierea reprezintă încetarea contractului de muncă din inițiativa angajatorului, în timp ce demisia se face exclusiv din dorința salariatului. În privința încetării contractului prin acordul părților, atât angajatorul, cât și salariatul sunt de acord pentru desfacerea contractului de muncă, au explicat într-o analiză specialiștii de la avocatnet.ro.

Soluția de tip win-win

În practică, se aplică des varianta în care contractul individual de muncă încetează prin acordul părților și salariatul beneficiază de plăți compensatorii, de regulă câteva salarii, numărul acestora fiind negociat.

Această soluţie este privită ca o soluție de tipul win-win, angajatorul fiind sigur că nu se va ajunge la un conflict de muncă, iar salariatul beneficiază de salariile pe care le-ar fi obținut în următoarele luni, timp în care poate ocupa alt post, la un alt angajator.

Motiv pentru care, “salariații care acceptă astfel de variante, ar trebui să țină cont de faptul că nu vor beneficia de ajutorul de șomaj, iar compensația pe care o obține trebuie să depășească sumele de care ar beneficia ca șomer.

Concret, atunci când un salariat care ar putea fi concediat decide să negocieze un acord de pe urma căruia ar beneficia de plăți compensatorii, suma minimă ar fi totalul indemnizații lor de șomaj de care ar putea beneficia”, a explicat pentru avocatnet.ro, consilierul juridic specializat pe relații de muncă, Dan Năstase.

Ce ai de făcut dacă angajatorul forțează demisia

Din cauză că o concediere nelegală este mult mai ușor de atacat în instanță, unii angajator ...citeste mai departe despre "Care sunt situaţiile exacte în care poţi primi ajutor de somaj. Soluția simplă atunci când angajatorul îţi forțează demisia" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 22:00

 Articol citit de 265 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor