Ce patesti daca te opreste politia si nu ai polita RCA in format fizic. Explicatiile Politiei Romane

Marti, 25 August 2020, ora 11:51
969 citiri
Ce patesti daca te opreste politia si nu ai polita RCA in format fizic. Explicatiile Politiei Romane
Agentul de politie verifica actele masinii FOTO: Facebook/ Politia Romana

Polita RCA in format electronic poate aduce sanctiuni soferilor care nu o prezinta si in format fizic. Cel putin asa sustine marti, 25 august 2020, Politia Romana pe pagina de Facebook.

"- Sunt C-tin D. de la Brigada Autostrazi...va rog sa imi prezentati actele dumneavoastra, ale autoturismului si polita de asigurare.

- Buna ziua! Polita de asigurare nu o am, dar vi-o prezint online.

- Gresit! Conform legii sunteti obligat sa aveti asupra dumneavoastra polita de asigurare. A nu se confunda cu contractul RCA, singurul care se poate emite prin mijloace electronice", se arata in postarea politiei pe pagina de Facebook.

Oamenii legii mai precizeaza ca polita de asigurare este cat o coala A4, iar impaturita are loc langa celelalte acte ale autoturismului.

Proiect in dezbatere publica

Autoritatea de Supraveghere Financiara a supus consultarii publice, incepand de miercuri, 12 august, un proiect de modificare si completare a prevederilor din cadrul Normei nr. 20/2017 referitoare la dovada incheierii asigurarii RCA in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate.

"Conducatorii auto vor putea prezenta agentilor de politie, la un eventual control, si varianta electronica a politei RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca soferii sa aiba asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar in format original, pe suport de hartie.

De asemenea, valabilitatea politei RCA va putea fi verificata si prin interogarea bazei de date AIDA, dezvoltata si administrata de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, ce contine informatii cu privire la asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei si prin care se certifica existenta unui contract RCA valabil la data verificarii", se arata intr-un comunicat al ASF.

Pe 10 august, Asociatia Utilizatorilor de Servicii Financiare a cerut conducerii ASF sa elimine aceasta aberatie care permitea ca soferii sa fie amendati cu sume intre 1.000 si 2.000 de lei si sa ramana fara certificatul de inmatriculare chiar daca au platit online asigurarea de raspundere civila, potrivit Digi 24.

PROIECT Soferii vor putea prezenta politistilor si varianta electronica a politei RCA ...citeste mai departe despre "Ce patesti daca te opreste politia si nu ai polita RCA in format fizic. Explicatiile Politiei Romane" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politia de asigurare, #RCA, #politie, #amenda , #Stiri Administratie