Cine aplică săptămâna de lucru de patru zile și care sunt rezultatele

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 03:46
423 citiri
Cine aplică săptămâna de lucru de patru zile și care sunt rezultatele
Angajații spun că sunt o serie de beneficii ale acestui stil de muncă FOTO Pixabay

Tot mai multe companii merg pe ideea de a aplica săptămâna de lucru de patru zile, cu rezultate foarte bune. Din acest motiv și companiile din România iau în calcul varianta de a merge pe o astfel de idee, în care angajații să primească liber inclusiv în ziua de vineri.

Specialiștii în piața muncii atrag însă atenția că deși există o serie de beneficii, românii nu sunt la fel de productivi precum vest europenii.

"Salariații ar avea un randament mult mai bun în patru zile față de cele cinci au fost făcute în Noua Zeelandă. În definitiv, vorbim de motivarea salariaților de a da în cele patru zile teoretic mai mult decât ar da în cele cinci zile de muncă", a explicat pentru Ziare.com Gabriel Chicioreanu, specialist în resurse umane.

"Productivitatea într-o zi de muncă nu este de opt ore. Rar se întâmplă în anumite domenii să fie oamenii efectiv opt ore, non stop, prinși într-o activitate economică, indiferent că vorbim de industrie, indiferent că vorbim de servicii", a punctat specialistul adăugând că s-a constatat că, în momentul în care oamenii sunt de bună credință și primesc o zi în plus, devin mai eficienți.

"Este vorba de cultura și specificul zonei în care se implementează o astfel de idee. Românii nu sunt atât de productivi la locul de muncă și atunci ar trebui crescută foarte mult responsabilitatea. Se poate testa în anumite domenii și în anumite companii un astfel de program și dacă nu există randament, să se revină la ziua de muncă de cinci într-o săptămână", a completat Gabriel Chicioreanu.

Cum e în străinătate

Experimentarea săptămânii de lucru de patru zile s-a dovedit a fi un „succes copleșitor” în Islanda și i-a făcut pe mulți angajați să treacă la un program de lucru mai scurt.

Experimentul s-a desfășurat între 2015 și 2019, iar cei care au luat parte au fost plătiți cu același salariu, au avut aceleași sarcini de lucru, dar au stat mai puțin la serviciu.

Ce spun angajații

Angajații spun că se simt mai puțin stresați și mai puțin expuși riscului de epuizare (burnout), iar sănătatea lor și echilibrul dintre viața profesională și cea privată s-au îmbunătățit.

Spania experimentează și ea săptămâna de lucru de patru zile în companii, în parte și din cauza provocărilor aduse de pandemie.

În Noua Zeelandă, compania Unilever oferă, de asemenea, angajaților ocazia de a-și reduce ...citeste mai departe despre "Cine aplică săptămâna de lucru de patru zile și care sunt rezultatele" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata muncii, #munca, #gabriel chicioreanu, #saptamana de patru zile, #joburi banci , #Stiri Administratie