Românii, în fața unei ierni cumplite. Orașele au rămas fără bani pentru încălzirea centralizată

Vineri, 15 Octombrie 2021, ora 03:15
627 citiri
Românii, în fața unei ierni cumplite. Orașele au rămas fără bani pentru încălzirea centralizată
Caloriferele românilor ar putea rămâne reci

De câteva zile, temperaturile scăzute și-au făcut simțite prezența iar frigul s-a instalat în apartamentele românilor, dar și în școli, spitale și instituții care depind de sistemul centralizat.

Majoritatea orașelor țării, unde societățile de termoficare încă sunt în funcțiune și asigură apa caldă și încălzirea locuințelor pentru un număr important de populație sunt acum în pragul colapsului, după ce s-au trezit nu numai fără bani, dar și cu prețuri mai mari de cinci ori la achiziția combustibililor necesari, în special gaze.

Primarii au căutat salvarea la Guvern, în fondul de rezervă, dar până în prezent nu au obținut nimic.

O situație critică este la Timișoara. Aici, cel puțin o unitate de învățământ și-a suspendat cursurile nu din cauza pandemiei, ci a frigului din clase, după ce agentul termic produs de societatea de termoficare nu a mai ajuns și la unitatea școlară. Primăria a ajuns în situația de a cumpăra zilnic gaz pentru ca firma administrației locale, Colterm, să poată furniza căldură.

"Plata zilnică, în avans, spre furnizorul de gaz, înseamnă că societatea Colterm este direct branşată la bugetul local şi Primăria este sub presiunea: dacă nu plătim, se opreşte căldura în oraş, inclusiv în spitale şi şcoli. Astăzi costurile sunt în jur de 2.000.000 de lei pe zi; 1.000.000 de euro la două zile. În decembrie, ianuarie şi februarie ne aşteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100.000.000 de lei pe lună”, spune Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

La Iași, primarul Mihai Chirica a apelat la Ambasada Poloniei pentru a face rost de cărbune. La fel ca și gazul, prețul la cărbune a crescut amețitor, respectiv 240 de dolari/tonă.

În aceste condiții, Primăria caută în vistierie 100 de milioane de lei pentru a putea depăși iarna care este abia la început și s-ar putea întinde pe câteva luni bune.

Promisiuni de la Guvern

Și Oradea, atât de lăudată pentru sistemul său de termoficare eficient, are probleme cu încălzirea, aici fiind cel mai mic preț din țară la gigacalorie. Primarul spune că a avut o discuție cu premierul Florin Cîțu, care i-ar fi promis că va acționa în favoarea orașelor care se confruntă cu această problemă. Necesarul este însă mai mare decât sumele care au mai rămas în prezent în fondul de rezervă al statului.

„Dacă nu vor veni, atunci vom ...citeste mai departe despre "Românii, în fața unei ierni cumplite. Orașele au rămas fără bani pentru încălzirea centralizată" pe Ziare.com

#calorifer, #termoficare, #gaze, #iarna , #Stiri Administratie