Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Administratie > Stiri Administratie
A   A   A

De câți bani ai nevoie ca să-ți „cumperi” fericirea. Datele ultimului studiu

De câți bani ai nevoie ca să-ți „cumperi” fericirea. Datele ultimului studiu
Fericirea crește odată cu venitul, confirmă cercetătorii FOTO Pixabay
Conform unei echipe de cercetători, dar și un laureat cu Premiul Nobel, există o corelație semnificativă între bani și fericire care depășește pragul salarial de 75.000 de dolari pe an. În esență, banii pot aduce fericirea, transmite Bloomberg.
Un studiu publicat pe 1 martie în revista Proceedings of the National Academy of Sciences arată că starea de mulțumire crește constant odată cu veniturile și chiar accelerează odată ce salariul depășește 100.000 de dolari pe an, atât timp cât persoana are un anumit nivel de bază de fericire. Acest studiu a fost realizat pe un eșantion de 33.391 de persoane care trăiesc în SUA, iar autorii afirmă că acest efect se poate observa în cazul salariilor de până la 500.000 de dolari, deși nu există date concluzive dincolo de acest nivel, mai arată Bloomberg, citat de ZF.ro.

Aceste date contrazice concluziile unei lucrări celebre din 2010 realizată de psihologul Daniel Kahneman și economistul Angus Deaton, care sugera că fericirea crește odată cu venitul, până când relația începe să se "aplatizeze" la un venit cuprins între 60.000 și 90.000 de dolari pe an. În prezent, Kahneman a reanalizat lucrarea împreună cu Matthew Killingsworth, un doctorand în psihologie de la Universitatea Harvard și un fost manager de produse software.
Potrivit noii lor lucrări, pe care o descriu ca fiind o "colaborare contradictorie", Kahneman și Killingsworth au descoperit că există un platou al fericirii, dar acesta se aplică numai la cei mai nefericiți 20% dintre oameni și doar atunci când aceștia încep să câștige peste 100.000 de dolari. Cu toate acestea, chiar și membrii acestui grup nefericit au devenit mai fericiți pe măsură ce veniturile lor au crescut până la șase cifre. Doar după atingerea acestui punct, efectul de creștere a fericirii ca urmare a obținerii de venituri mai mari începe să se diminueze.

"Pentru oamenii foarte săraci, este clar că banii ajută foarte mult. Dar dacă ai un venit decent şi încă eşti nefericit, sursa nefericirii tale probabil că nu este ceva ce banii pot rezolva", declarat Killingsworth pentru New Scientist.

Pentru cei care nu se încadrează în acest grup de americani, mai mulți bani înseamnă o creștere a fericirii, cel puțin într-o anumită măsură, iar pentru cei mai fericiți 30% din populație, rata de creștere a fericirii chiar se accelerează pe măsură ce veniturile depășesc 100.000 de dol ...citeste mai departe despre "De câți bani ai nevoie ca să-ți „cumperi” fericirea. Datele ultimului studiu" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Duminica, 19 Martie 2023, ora 20:38

 Articol citit de 82 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor