Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Administratie > Stiri Administratie
A   A   A

Neagă orice șpagă: Cum se apără fostul ministru Sebastian Vlădescu de acuzațiile DNA cu privire la „comisioanele” austriecilor de la Swietelsky

Neagă orice șpagă: Cum se apără fostul ministru Sebastian Vlădescu de acuzațiile DNA cu privire la „comisioanele” austriecilor de la Swietelsky
Sebastian Vlădescu a fost audiat în fața Înaltei Curți cu privire la comisioanele companiei Swietelsky. FOTO: Ionuț Mureșan
Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu – condamnat pe fond la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență – a negat miercuri, 22 februarie, orice legătură infracțională cu inculpaţii din dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța în schimbul unor comisioane de 20 de milioane de euro de la compania austriacă Swietelsky.
Sebastian Vlădescu a fost audiat în calitate de inculpat, în apel, cu privire la acuzațiile aduse de DNA, respectiv că, în perioada 2005-2017, înalți funcționari ai statului român ar fi încasat șpăgi de la Swietelsky pentru „buna desfășurare a contractului”: finanțare suplimentară, plata la timp a facturilor, rambursări de TVA.

Audierea lui Sebastian Vlădescu de miercuri, 22 februarie, a venit după ce un fost colaborator al Societății de Avocatură „Boștină și Asociații”, Cezar Gușu, a relatat pe 6 februarie cum ajungeau banii de la compania Swietelsky în conturile firmelor controlate de fostul ministru de finanțe.

Martorul a arătat cum comisioanele „curgeau” spre conturile offshore din Cipru ale cumnatului lui Mircea Geoană, Ionuț Mihai Costea, prin „filtrul” unor contracte de asistență încheiate cu societatea de avocatură Boștină și Asociații.

Potrivit DNA, banii din firmele offshore ar fi ajuns mai apoi la firmele lui Vlădescu, printre care și una care aparținea fostei soții a acestuia, Sebimob Construct.

Cum se apără fostul ministru de Finanțe în fața instanței de apel

În fața instanței de judecată, Sebastian Vlădescu a negat orice implicare în acest circuit financiar, iar rambursările de TVA către Swietelsky reprezentau plăți legale:

Avocat: Ați avut vreo discuție cu Mircea Costea sau cu Mihaela Mititelu vreo discuție în perioada 22.08.2005-19.10.2005 cu privire la vreun proiect Swietelsky?

Vlădescu: Nici în perioada menționată, dar nici anterior sau ulterior nu am avut vreo astfel de discuție cu cei doi.

Avocat: Memorandumul pe care l-ați semnat în 19.10.2005 era obligatoriu?

Vlădescu: Așa cum am menționat, nu numai memorandumul, cât și actele ulterioare au fost fost întocmite în conformitate cu prevederile legilor din 2002.

Avocat: Cu privire la firma Sebimob (n.r. – Sebimob Construct, firma fostei soții a lui Vlădescu) a existat vreo discuție cu Doru Boștină sau Cezar Gușu în legătură cu trimiterea unor sume de bani către Sebi ...citeste mai departe despre "Neagă orice șpagă: Cum se apără fostul ministru Sebastian Vlădescu de acuzațiile DNA cu privire la „comisioanele” austriecilor de la Swietelsky" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 22 Februarie 2023, ora 21:33

 Articol citit de 53 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor