Cum au fost descoperiti doi angajati ai unei primarii ca au furat banii din taxe si impozite. Contribuabilii si-au pastrat chitantele

Luni, 10 Mai 2021, ora 23:45
709 citiri
Cum au fost descoperiti doi angajati ai unei primarii ca au furat banii din taxe si impozite. Contribuabilii si-au pastrat chitantele
Cei doi salariati au platit penal furtul de bani FOTO: Zoare.com

Doi fosti angajati ai Primariei Ploscuteni, din judetul Vrancea, unul in varsta de 46 de ani, altul de 44 de ani, au fost condamnati definitiv, la inchisoare cu suspendare, dupa ce au reusit ani de zile sa-si insuseasca bani din sumele platite de localnici drept taxe si impozite.

Unul dintre ei a primit doi ani si patru luni, plus 80 de zile munca in folosul comunitatii la Primaria Adjud sau o biserica locala, iar cel de-al doilea doi ani si zece luni de inchisoare cu suspendare, cu acelasi numar de zile de munca neremunerata.

Faptele provin din anul 2014-2017, cand cei doi fosti angajati au reusit sa-si puna deoparte in buzunare, din banii contribuabililor, 30.000 de lei, respectiv 50.000 de lei. Ei au fost descoperiti destul de simplu, intrucat localnici s-au trezit ca li se imputa neplata taxelor si impozitelor, in conditiile in care se stiau cu obligatiile la zi.

Cei doi au crezut totusi ca nu vor fi prinsi, dar au lasat urme in sistemul informatic al primariei unde lucrau. Ei au sters din aplicatie peste 450 de chitante emise localnicilor care si-au platit darile si care si-au pastrat la randul lor chitantele primite de la unitatea administrativ teritoriala.

Plangerea impotriva lor a fost facuta chiar de catre primar, care a apelat si la un expert contabil pentru a afla cum s-a produs tarasenia.

"Conducerea primariei a constatat cu intarziere insusirea contravalorii chitantelor anulate nejustificat de catre cei doi inculpati, respectiv sfarsitul anului 2017 - inceputul anului 2018, cand mai multi contribuabili au venit sa-si achite datoriile la sediul primariei si au constatat ca figureaza in aplicatii, in continuare, cu datorii aferente anilor trecuti. O parte dintre acesti contribuabili au pastrat chitantele eliberate si anulate si le-au prezentat, in original, la primarie.

Urmare a masurilor dispuse de conducerea primariei, personalul de specialitate a procedat la verificarea spatiului de lucru din programul informatic al celor doi utilizatori (inculpati). In baza de date a aplicatiei informatice se regasesc stocate operatiunile de anulare a chitantelor, fapt care a permis intocmirea "listei contribuabililor ale caror chitante electronice au fost emise si anulate" pentru fiecare operator in parte", se arata in motivarea solutiei de condamnare.

Desi si-a recunoscut fapta si chiar a achitat si prejudiciul, unul dintre fostii angajati nu a primit clementa, judecatorii respingand acordul de recunoastere a vinovatiei.

In schimb, ...citeste mai departe despre "Cum au fost descoperiti doi angajati ai unei primarii ca au furat banii din taxe si impozite. Contribuabilii si-au pastrat chitantele" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#primarie, #functionari, #condamnare, #bani, #taxe si impozite , #Stiri Administratie