Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Administratie > Stiri Administratie
A   A   A

Românii, la limita supraviețuirii chiar și cu măriri salariale. De câți bani în plus ar avea nevoie un angajat pentru a putea face față scumpirilor

Românii, la limita supraviețuirii chiar și cu măriri salariale. De câți bani în plus ar avea nevoie un angajat pentru a putea face față scumpirilor
Nouă din zece măriri salariale primite de angajaţii români nu acoperă inflaţia FOTO Pixabay
Noua din zece mariri salariale primite de angajatii romani nu acopera inflatia, iar puterea de cumparare a scazut si cu 50%, releva rezultatele unui sondaj efectuat de o platforma de recrutare.
Cererea mare de produse si servicii dupa ridicarea restrictiilor Covid-19 si conflictul din Ucraina au dus la o crestere accelerata a inflatiei, pana la pragul de 14,5% la finalul lunii mai, potrivit Institutului National de Statistica, erodand situatia financiara a romanilor.

Doar o parte au primit mariri salariale de la inceputul anului, insa, in 90% din cazuri sub rata inflatiei, ceea ce a dus la o scadere semnificativa a puterii de cumparare, chiar si de 50%, conform unui sondaj realizat pe platforma de recrutare BestJobs.

Doar 37% dintre respondenti au primit o marire salariala de la inceputul anului si alti 12% au fost sprijiniti de angajator prin beneficii extrasalariale, precum tichete de masa sau prime ocazionale. Restul de 51% nu au beneficiat de nicio crestere a venitului lunar care sa-i ajute in lupta cu inflatia, dar un sfert au primit promisiunea unei majorari salariale din partea angajatorilor, care insa nu s-a materializat pana in prezent.

Atat angajatii care nu au primit o crestere salariala, cat si cei pentru care marirea nu acopera nivelul inflatiei spun ca se gandesc sa aplice si la alte joburi pentru a compara ofertele salariale (aproape 44%), iar peste 19% dintre respondenti au in plan sa discute cu angajatorul pentru a gasi solutii, potrivit sondajului.

"Chiar daca cele mai recente date statistice oferite de INS arata o crestere a castigului salarial mediu net de 11,4% pentru luna aprilie 2022, realitatea este ca angajatii resimt mult mai puternic decalajul dintre nivelul salariului si cel al preturilor de pe piata. Situatia nu este mai stralucita nici de partea angajatorilor, intrucat se vad nevoiti sa suplimenteze bugetele de salarii sau sa adopte noi strategii care sa le permita sa isi mentina nivelul de productie. Chiar si in ciuda acestor presiuni economice, piata muncii este in cel mai dinamic punct in care a fost in ultimii doi ani si jumatate, atat din punct de vedere al ofertelor, cat si din cel al aplicarilor, iar aceasta mobilitate nu poate fi decat un semn bun pentru economia romaneasca", spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.

Majoritatea angajatilor (56%) considera ca o crestere salarial ...citeste mai departe despre "Romanii, la limita supravietuirii chiar si cu mariri salariale. De cati bani in plus ar avea nevoie un angajat pentru a putea face fata scumpirilor" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 23 Iunie 2022, ora 11:09

 Articol citit de 377 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor