Ministrul Muncii: Sporul de calculator si cel de confidentialitate ar trebui eliminate. Cand ar putea fi votata o noua lege a salarizarii

Luni, 15 Februarie 2021, ora 22:58
547 citiri
Ministrul Muncii: Sporul de calculator si cel de confidentialitate ar trebui eliminate. Cand ar putea fi votata o noua lege a salarizarii
Ministrul Raluca Turcan. Foto: gov.ro

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, luni seara, ca nu sustine "o abordare heirupista" a sporurilor din sistemul public de salarizare, deoarece unele categorii de persoane muncesc foarte mult, iar plata in plus se justifica.

Acolo unde, insa, vor fi descoperite "sporuri anapoda", Turcan crede ca trebuie eliminate, dand exemplul sporului de calculator si celui de confidentialitate.

"In calitate de ministrul al Muncii, nu am sustinut o abordare heirupista de tratare a sporurilor bugetarilor pentru ca, realmente, sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult si merita motivati si in acelasi timp bugetari care lucreaza in conditii dificile si acestia trebuie sprijiniti. Acolo unde sunt sporuri anapoda, in momentul in care le luam la puricat, unul cate unul, punem degetul pe rana si, fie le acordam intr-o suma fixa, daca vor fi necesare, dar unele vor fi eliminate", a declarat, luni seara, la Realitatea Plus, Raluca Turcan.

Sporuri de peste 2 milioane de lei pentru sefii justitiei din Consiliul Superior al Magistraturii

Ministrul a precizat ca "scopul nu este sa faci rau bugetarilor". Detaliind situatia unor sporuri, Turcan a precizat ca cel de antena "ar trebui sa fie acordat intr-o suma fixa".

"Daca exista un nivel de radiatii sau expunere la radiatii, functionarii sa fie recompensati", a mai declarat Turcan. Ministrul crede ca sporul de antena si cel de confidentialitate ar trebui eliminate.

"Sporul de calculator nici nu ar trebui sa existe din punctul nostru de vedere si vom propune eliminarea, asa cum am propune eliminarea si pentru sporul de confidentialitate. Daca lucrezi intr-un domeniu care presupune confidentialitate, nu trebuie sa fii rasplatit pentru faptul ca respecti legea", a mai afirmat Turcan.

Violeta Alexandru publica o lista cu peste 50 de sporuri. Bugetari cu spor de consemn la domiciliu

Ministrul considera ca intr-un an de zile am putea avea si o noua lege a salarizarii. "Eu cred ca intr-un an de zile am putea avea o noua lege a salarizarii unitare si care sa fie, intr-adevar, unitara (...) Exceptia a devenit regula in sistemul de salarizare unitar.", a mai afirmat Turcan.

Ministrul Muncii a explicat ca Legea 153/ 2019 "a plecat de la premisa de a fi una cat de cat in regula".

"S-a creat o grila de crestere pentru salariile de baza si o grila de crestere pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate intr-un procent de 30 la suta din plafonul ordonatorului de credit. Dar, pe acest principiu rela ...citeste mai departe despre "Ministrul Muncii: Sporul de calculator si cel de confidentialitate ar trebui eliminate. Cand ar putea fi votata o noua lege a salarizarii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sporuri, #calculator, #eliminare, #ministru, #Turcan, #munca , #Stiri Administratie