Primăria București are de plătit o “dobândă penalizatoare” de 6,4 milioane de euro. Afacerea scandaloasă a terenurilor retrocedate fraudulos lângă Parcul Herestrău

Joi, 04 August 2022, ora 03:40
476 citiri
Primăria București are de plătit o “dobândă penalizatoare” de 6,4 milioane de euro. Afacerea scandaloasă a terenurilor retrocedate fraudulos lângă Parcul Herestrău
6.417.669 de euro e numai dobânda penalizatoare pe care Primăria trebuie să i-o plătească lui Costică Constanda

Gigi Boeru și Costică Constanda sunt doi „rechini” imobiliari ale căror afaceri cu terenuri în parcurile Herăstrău și Bordei, începute acum 20 de ani, fac încă obiectul unor acțiuni în instanță.

Primăria București vrea să recupereze de la foști funcționari 3,3 milioane de euro pentru că l-au ajutat pe Gigi Boeru, doar că această sumă este numai jumătate din dobânda pe care municipalitatea trebuie să i-o plătească lui Costică Constanda.

Gigi Boeru - pe numele lui Gheorghe Constantinescu - și funcționarii Primăriei Municipiului București care au scăpat de condamnări în penal din cauza dezincriminării parțiale a abuzului în serviciu se judecă acum în civil pentru „tunul” de 3,3 milioane de euro dat municipalității prin retrocedarea unei părți a Parcului Herăstrău.

Retrocedarea a fost dispusă la nivelul anilor 2004, în baza Legii 10/2000 (care vizează exclusiv perioada 1945-1989), deși la momentul instaurării regimului comunist, așa-zișii moștenitori nu mai aveau ce revendica, deoarece autorul lor fusese expropriat și despăgubit de regele Carol I pentru construcția Parcului Herăstrău.

În prezent, „rechinul imobiliar” Gheorghe Constantinescu (zis Gigi Boeru) și foștii funcționari de la Primăria Municipiului București (Bogdan Șoșoacă, Mihutu Luminița, Sandu Ana, Diacon Mihaela, Manolescu Cecilia, Mitroi Diana Marcela și Creci Andrei George) se judecă în civil într-un dosar având ca obiect „acțiune în răspundere delictuală”, iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 20.10.2022.

Funcționarii au dispus restituirea unui teren de aproximativ 20.000 de metri pătrați situat pe malul lacului Herăstrău, estimat la peste 3 milioane de euro, însă magistrații au fost nevoiți să îi achite.

Toți funcționarii implicați în acest dosar au scăpat de răspunderea penală din cauza faptului că, pe data de 15 iunie 2016, judecătorii Curții Constituționale au dezincriminat, parțial, abuzul în serviciu – deși judecătorii au scris negru pe alb că aceștia sunt vinovați, că și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile și că faptele lor au avut „urmări socialmente periculoase”.

Chiar și așa, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405 din data de 15 iunie 2016, judecătorii de la Curtea de Apel București au fost nevoiți să dispună achitarea tuturor inculpaților - printre care și Gigi Boeru - pe motiv ...citeste mai departe despre "Primăria București are de plătit o “dobândă penalizatoare” de 6,4 milioane de euro. Afacerea scandaloasă a terenurilor retrocedate fraudulos lângă Parcul Herestrău" pe Ziare.com

#Costica Constanda, #Gigi Boeru, #Primaria Capitalei, #Parcul Herastrau, #Parcul Bordei, #procese , #Stiri Administratie