Una din rarele situații în care Poliția recunoaște, în instanță, că a aplicat o amendă dură pentru o faptă inexistentă

Marti, 21 Iunie 2022, ora 04:00
436 citiri
Una din rarele situații în care Poliția recunoaște, în instanță, că a aplicat o amendă dură pentru o faptă inexistentă
Firma care deținea mașina oprită în trafic a fost amendată cu 1.000 de lei și reținerea talonului FOTO / Poliția Română (arhivă)

O firmă din județul Hunedoara a obținut în instanță anularea unei amenzi aplicate pentru lipsa asigurării RCA. Procesul de la Judecătoria Deva a înregistrat și o situație rară. Poliția a fost de acord cu reclamantul, arătând că este de acord cu anularea sancțiunii.

Mulți dintre șoferii lăsați fără permis sau sancționați de polițiști pentru abateri comise în trafic contestă procesele-verbale în instanță, în speranța că o să îi convingă pe judecători că fapta pentru care polițistul a aplicat sancțiunea nu există. De fiecare dată Poliția se apără arătând că, și în situațiile în care contravenția nu a fost filmată, procesul-verbal se bucură, potrivit normelor CEDO, de prezumția de legalitate.

Altfel spus, un șofer care a fost sancționat de Poliție pentru o abatere comisă în trafic trebuie să demonstreze că nu a comis fapta, prezumându-se din oficiu că polițistul are dreptate.

Un dosar de la Judecătoria Deva arată, însă, o eroare gravă a unui polițist care a aplicat o amendă. Evidența a obligat IPJ Hunedoara să admită în instanță că șoferul reclamant are dreptate și amenda a fost aplicată abuziv.

Concret, o firmă a fost amendată cu 1.000 de lei și reținerea talonului pentru că, în data de 18 februarie 2022, mașina a fost găsită circulând în trafic fără a avea încheiată poliță RCA.

Firma care a cerut în instanță anularea sancțiunii a arătat că „societatea nu se face vinovată de săvârșirea faptei reținute în sarcina sa, deoarece polița RCA a fost reînnoită la data de 17.02.2022, ora 04:44 PM, având valabilitate din data de 18.02.2022, ora 00:00, până la data de 17.08.2022, ora 24:00, iar procesul-verbal a fost întocmit în data de 18.02.2022, ora 00:50”.

„Polița de asigurare nu a fost prezentă fizic la bordul autoturismului, fiind obligația agentului de a verifica dacă aceasta există în baza de date”, s-a mai apărat firma, amendată la 50 de minute de la intrarea în vigoare a poliței de asigurare.

În procesul de la Judecătoria Deva, IPJ Hunedoara nu a opus rezistență, depunând o întâmpinare prin care arată că este de acord cu solicitarea de anulare a sancțiunii.

„Intimatul a depus întâmpinare, prin care a solicitat admiterea plângerii, în sensul anulării procesului-verbal contestat. (…) Intimata a solicitat ca instanța să ia act de achiesarea la pretențiile petentei”, a constatat ju ...citeste mai departe despre "Una din rarele situații în care Poliția recunoaște, în instanță, că a aplicat o amendă dură pentru o faptă inexistentă" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politie, #amenda, #instanta, #sanctiune, #recunoastere, #RCA , #Stiri Administratie