Presedintele Consiliului Concurentei, despre companiile municipale: "Nu mai avem concurenta. S-ar putea sa devina niste monopoluri lenese si scumpe"

Duminica, 13 Iunie 2021, ora 17:14
688 citiri
Presedintele Consiliului Concurentei, despre companiile municipale: "Nu mai avem concurenta. S-ar putea sa devina niste monopoluri lenese si scumpe"
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu FOTO Facebook/ Guvernul Romaniei

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat duminica, 13 iunie, ca ii este teama ca actuala criza va intari tendinta primariilor de a renationaliza serviciile municipale, iar aceste servicii ar putea deveni monopoluri lenese si scumpe.

"Mi-e frica de firmele primariilor, iar aceasta criza nu ne va ajuta. De tendinta de renationalizare a serviciilor municipale. De cativa ani, primariile au o tendinta de a nu mai face licitatii, de a selecta operatori prin licitatie, ci de a-si crea propriile lor companii.

Exemplu faimos, firmele de la Primaria Municipiului Bucuresti. Intr-un fel mi-e frica, nu vom mai avea piata, nu mai avem concurenta, o sa avem niste servicii care nemaifiind supuse unor presiuni concurentiale s-ar putea sa devina niste monopoluri lenese si scumpe. Pe de alta parte, ii inteleg si pe primari cand au exemple de un operator privat care se comporta ca in Sectorul 1. Ce incredere sa aiba primarul sa zica da, am un contract, operez in baza contractului?", a afirmat Chiritoiu.

In ceea ce priveste conflictul dintre primaria Sectorului 1 si operatorul de salubritate, seful Consiliului Concurentei a explicat ca problema trebuie rezolvata in instanta, nefiind una de concurenta. Acesta a aratat ca este vorba despre un monopol rezultat din lege care spune ca pe o suprafata, un sector, este un singur operator care se ocupa de colectarea deseurilor municipale ca sa nu apara dubii cine trebuie sa gestioneze cantitatea de gunoi. In mod ideal acesta ar trebui selectat prin licitatie, a mai spus presedintele autoritatii de concurenta, care a mentionat, de asemenea, ca la Sectorul 1 a fost ales prin licitatie. Daca contractul nu a fost respectat nu mai este treaba de concurenta ci de respectarea Legii contractelor, considera Bogdan Chiritoiu.

"Avem o companie care are contract cu municipalitatea si din varii motive nu isi respecta obligatia din contract. Este un subiect de Legea contractelor. Daca partile dintr-un contract nu se inteleg, avem instante care trebuie sa rezolve asta. Nu as vedea-o ca pe o problema de concurenta. Noi am spus mai demult, si ne-a luat ani buni in instanta ca sa castigam, am spus ca trebuie sa se realizeze licitatii, in speta la sectoarele 2, 3, 4 si 6. Ne-a luat aproape 10 ani sa castigam la Inalta Curte iar aceasta a spus acum vreo doi ani. La sectoarele alea inca nu s-au facut licitatii. Sectorul 5 sustinea ca isi gestioneaza singur lucrurile. La Sectorul 1 am spus ca trebuie redusa durata contr ...citeste mai departe despre "Presedintele Consiliului Concurentei, despre companiile municipale: "Nu mai avem concurenta. S-ar putea sa devina niste monopoluri lenese si scumpe"" pe Ziare.com

Chinezii vor produce în Polonia autoturismul care să concureze cu Dacia Spring. Producția mașinii electrice T03 ar putea începe din iunie
Chinezii vor produce în Polonia autoturismul care să concureze cu Dacia Spring. Producția mașinii electrice T03 ar putea începe din iunie
Compania chineză Leapmotor va construi vehicule electrice cu preţuri accesibile la uzina Tychy din Polonia a partenerului Stellantis, urmând să concureze inclusiv Dacia Spring, au declarat...
#companii municipale, #Consiliul Concurentei, #concurenta , #Stiri Administratie