Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Administratie > Stiri Administratie
A   A   A

Angajații Institutului Național de Statistică ies în stradă. Reclamă nerespectarea legii de salarizare și tratamentul discriminatoriu

Angajații Institutului Național de Statistică ies în stradă. Reclamă nerespectarea legii de salarizare și tratamentul discriminatoriu
La nivel naţional sunt aproximativ 2.000 de posturi de statisticieni, dintre care cca. 1.600 ocupate FOTO Pixabay
Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică organizează, joi, un protest în faţa instituţiei, pentru a reclama nerespectarea legii de salarizare, tratamentul discriminatoriu şi blocarea veniturilor la anul 2020.
Protestul, organizat de Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică, are loc între orele 10.00 şi 12.00, la sediul instituţiei din Bd Libertăţii nr. 16.

Acţiunea are ca obiect nemulţumirea statisticienilor faţă de nerespectarea legii de salarizare 153/2017, tratamentul discriminatoriu faţă de această categorie profesională şi blocarea veniturilor la anul 2020.

"Ne aflăm în situaţia în care, deşi ar trebui ca începând cu 1 ianuarie 2022 aceşti salariaţi să beneficieze de cuantumul salariilor de bază aferente grilei de salarizare pentru anul 2022, aceştia vor avea, din nou, veniturile blocate la nivelul anului 2020, ȋn vreme ce Secretariatul General al Guvernului, o instituţie eminamente politică şi nu tehnică, ȋn subordinea/coordonarea căreia INS este, beneficiază de grilele de salarizare maxime, aferente anului 2022, încă din anul 2017", au transmis sindicaliştii.
Potrivit acestora, la nivel naţional sunt aproximativ 2.000 de posturi de statisticieni, dintre care cca. 1600 ocupate.

”Aceştia nu solicită venituri suplimentare pentru această categorie, ci doar respectarea Legii 153/2017, lege care reglementează în mod expres ca până în anul 2022 să se reducă discriminările salariale la nivelul familiei ocupaţionale. Toate strategiile şi politicile decizionale sunt elaborate şi fundamentate pe baza analizelor datelor statistice, cantitatea şi calitatea acestor date având o importanţă crucială, ca şi desfăşurarea în condiţii optime a activităţii acestei instituţie, având în vedere caracterul specific al activităţii pe care o desfăşoară”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, statisticienii sunt implicati în acţiuni majore la nivel naţional şi european, printre care: Recensământul General Agricol, Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, alegerile prezidenţiale, parlamentare şi locale, proiecte şi colaborări cu Banca Naţională a României, Banca Mondială, Comisia Europeană etc.

”Mai mult, anul viitor, în România, se va desfăşura Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor. Majoritatea activităţilor esenţiale ale acestui proces vor fi asigurate de salariaţii Institutului Naţional de Statistică, lu ...citeste mai departe despre "Angajații Institutului Național de Statistică ies în stradă. Reclamă nerespectarea legii de salarizare și tratamentul discriminatoriu" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 07:36

 Articol citit de 463 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor