Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Administratie > Stiri Administratie
A   A   A

Raportul privind educația care trimite România la coada Uniunii Europeane. Gabi Bartic, Brio: ”Rolul și rostul unui sistem de educație corect este să educe masa elevilor”

Raportul privind educația care trimite România la coada Uniunii Europeane. Gabi Bartic, Brio: ”Rolul și rostul unui sistem de educație corect este să educe masa elevilor”
Gabi Bartic
Comisia Europeană a publicat un raport care arată că România are cele mai slabe rezultate din Uniunea Europeană la trei din șase indicatori-cheie privind educația, iar la restul de trei, printre cele mai slabe din UE.
Concret, problemele acute se prezintă astfel: cele mai slabe rezultate sunt la matematică, există o rată foarte mare de părăsire timpurie a școlii, iar procentul absolvenților învățământului superior este redus. Se adaugă și problemele privind competențele la citire, la științe, dar și investițiile în educație.

Documentul mai arată că România are, față de anul 2010, un avans mult mai slab, în anumite privințe chiar un regres, dar și că țara noastră a ratat deja țintele stabilite la nivel național pentru anul 2020.

Gabi Bartic, CEO Brio, a explicat pentru Ziare.com că nu vede posibilă o reformă profundă a educației nici în următorii zece ani și că rezultatele menționate anterior nu sunt surprinzătoare pentru cei care cunosc școala românească.

Ziare.com: Concluziile acestui raport erau de așteptat sau ar trebui să ne ia prin surprindere?

Gabi Bartic: Concluziile acestui raport pot lua prin surprindere doar pe oamenii care nu au contact cu școala românească sau cu rezultatele ei recente (mă refer la absolvenți de școală). Copiii știu din ce în ce mai puțin și sunt interesați să afle din ce în ce mai puțin. Vorbesc, firește, de medie. Va exista mereu o pătură de „excepționali” pe care o vom vedea fluturată, mereu, pe facebook și în media, pătură ce ne va încuraja credința că nu e totul pierdut. Vom spune, complet nefundamentat, „școala românească produce vârfuri”. Câte vârfuri aș întreba, și dacă ele sunt realmente doar produsul școlii, și nu al eforturilor unor profesori și părinți de a nu lăsa să se risipească niște talente absolut evidente.

Rolul și rostul unui sistem de educație corect (nu voi spune performant, suntem, în mod evident departe de dezideratul acesta) este să educe masa. Sigur că e important să se ocupe și de vârfuri, ar fi nedrept altfel, dar nu cu prețul lăsării în urmă a majorității copiilor. Și de fapt nici nu știu de ce m-am lansat în atare argumentație, câtă vreme am spus, această pătură excepțională e o întâmplare și nicidecum o politică educațională explicită a statului. Dar, de cele mai multe ori, ne aruncă acel colac de salvare de care avem nevoie să spunem ...citeste mai departe despre "Raportul privind educația care trimite România la coada Uniunii Europeane. Gabi Bartic, Brio: ”Rolul și rostul unui sistem de educație corect este să educe masa elevilor”" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 16:53

 Articol citit de 412 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor