Cum falsifică românii certificatele COVID. Prețurile cu care se vând pe "dark web" documentele pentru fentat carantina

Miercuri, 04 August 2021, ora 03:20
715 citiri
Cum falsifică românii certificatele COVID. Prețurile cu care se vând pe "dark web" documentele pentru fentat carantina
Românii fac rost de documente false pentru a scăpa de carantină FOTO Pixabay

Tot mai mulți români care vor să scape de carantină la întoarcerea în țară aleg să riște și să arate autorităților documente false ce atestă fie că s-au vaccinat contra COVID-19, fie că au trecut prin boală.

Totuși, nu puține au fost cazurile în care autoritățile și-au dat seama, iar acum riscă amenzi sau chiar închisoare.

Fenomenul se întâmplă la nivel global. De exemplu, în luna iulie, autoritățile din Italia transmiteau că au preluat controlul a zece canale de mesagerie criptată de pe Telegram, toate conectate la piața neagră de pe dark web, prin care oamenii își puteau cumpără certificate false de vaccinare contra COVID-19.

Prețul era între 100 și 150 de euro, potrivit euronews.ro.

Românii care au fost prinși cu acte false

România nu face excepție. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel din județul Alba. În urmă cu o lună, la doar nouă zile după ce a fost implementat în țara noastră certificatul digital de vaccinare, mai mulți români din străinătate ar fi apelat la un medic de familie pentru a le furniza astfel de certificate, cu toate că ei nu aveau de gând să se imunizeze.

Mai exact, medicul din Alba ar fi folosit dozele neutilizate dintr-un centru de vaccinare pentru a genera documentele necesare care să ateste că ele ar fi fost folosite și administrate persoanelor în cauză, potrivit Digi24.ro.

O situație asemănătoare a avut loc și în Timișoara, unde mai mulți oameni s-au dat drept angajați ai unui centru de vaccinare și au pus anunțuri pe internet cum că pot obține adeverințe de vaccinare contra sumei de 100 de euro.

Un alt caz este cel al românilor întorși din Marea Britanie cu documente false în 22 iulie, drept urmare autoritățile au deschis dosar penal pentru 16 dintre ei.

Totul s-a întâmplat pe Aeroportul Iași, la un zbor dinspre Marea Britanie – Luton. Din cei 44 de pasageri, 11 au recunoscut că au adeverințe false de vaccinare, dar dosarul penal vizează 16.

Suspiciunile au apărut după ce medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, care participau la triajul epidemiologic la aeroport, au observat că o bună parte a românilor care se întorc din Marea Britanie, în special cu plecare de pe Aeroportul Luton, prezintă o adeverință eliberată de autoritățile engleze, din care rezultă ca au avut COVID-19 și că s-au vindecat.

Totul a devenit și mai ciudat când au observat că toți care ...citeste mai departe despre "Cum falsifică românii certificatele COVID. Prețurile cu care se vând pe "dark web" documentele pentru fentat carantina" pe Ziare.com

#carantina, #Covid 19, #acte false, #certificat vaccinare, #certificat vaccinare fals , #Stiri Administratie