Salariile în Europa se vor majora "extrem de solid" în următoarele trimestre. "Va fi principalul motor de creştere a preţurilor"

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 10:12
577 citiri
Salariile în Europa se vor majora "extrem de solid" în următoarele trimestre. "Va fi principalul motor de creştere a preţurilor"
Persoană participând la o demostrație în Olanda îndreptată împotriva condițiilor de muncă FOTO Hepta

Cel mai recent buletin al Băncii Centrale Europene (BCE) analizează nivelul salariilor în zona euro în perioada următoare.

Creşterea salariilor din zona euro ar urma să fie ''extrem de solidă'' în următoarele trimestre, dar nivelul real al salariilor va scădea probabil, ţinând cont de inflaţia ridicată, se arată în buletinul economic al Băncii Centrale Europene, publicat luni, transmite Reuters.

O creştere istorică a ratei anuale a inflaţiei a erodat veniturile reale în ultimii doi ani, iar firmele încep în sfârşit să ajusteze nivelul salariilor, ceea ce provoacă îngrijorări că inflaţia ridicată s-ar putea perpetua dacă stabilirea salariilor este ajustată pe o bază regulată.

"Creşterea salariilor în următoarele trimestre este aşteptată să fie 'extrem de solidă' comparativ cu tiparele istorice. Aceasta reflectă piaţa robustă a forţei de muncă, care până acum nu a fost afectată semnificativ de încetinirea economiei, de majorarea salariului minim la nivel naţional şi de unele ajustări între salarii şi rata ridicată a inflaţiei", apreciază economiştii BCE.

Aceştia avertizează că aşteptata încetinire a economiei şi incertitudinile privind perspectivele vor pune probabil presiuni negative asupra creşterii salariilor dincolo de viitorul apropiat.

Recent, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a argumentat că probabil ritmul de creştere al salariilor este mai rapid decât s-a previzionat şi BCE trebuie să fie atentă ca aceste evoluţii să nu afecteze aşteptările inflaţioniste.

Totuşi, în buletinul economic al Băncii Centrale Europene, se pare că sunt minimalizate temerile privind salariile, deoarece se arată că veniturile reale vor continua să scadă, deoarece rata inflaţiei va fi mai ridicată decât majorarea robustă a salariilor nominale.

"Salariile reale sunt acum substanţial mai scăzute decât erau înainte de pandemie şi probabil vor mai scădea în următoarele luni, ceea ce ar putea determina sindicatele să ceară salarii mai mari la următoarele negocieri, în special în domeniile unde nivelul salarizării este mai scăzut", concluzionează BCE.

Şi economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, explica recent într-o postare pe blog că salariile din zona euro vor avea nevoie de ani pentru a se ajusta la schimbarea condiţiilor economice, astfel încât ar putea exercita presiuni asupra inflaţiei mult timp după dispariţia şo ...citeste mai departe despre "Salariile în Europa se vor majora "extrem de solid" în următoarele trimestre. "Va fi principalul motor de creştere a preţurilor"" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#salarii Europa, #zona euro, #majorari salariale, #inflatie Europa , #Stiri Administratie