Când vom începe să plătim garanția de 50 de bani pentru fiecare sticlă. „Doar ambalajele marcate și nedeteriorate vor fi acceptate”

Luni, 27 Martie 2023, ora 23:42
132 citiri
Când vom începe să plătim garanția de 50 de bani pentru fiecare sticlă. „Doar ambalajele marcate și nedeteriorate vor fi acceptate”
În doar câteva luni va fi implementat sistemul de garanţie-returnare în România FOTO Pixabay

În doar câteva luni va fi implementat sistemul de garanţie-returnare în România, care va aduce mai multe obligații atât consumatorilor, cât și comercianților.

SGR reprezintă un sistem prin care cetăţenii vor plăti o garanţie de 0,50 bani atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l, inclusiv.

Daniela Dobre, CEO al unei comanii de consultanță în mediu a explicat pentru Ziare.com cum va decurge totul.

„Procesul nu este încă finalizat, însă, din informațiile comunicate până acum de autorități, în momentul în care vor pleca de la producător sau de la importator, toate produsele de băuturi ale căror ambalaje întră sub incidența SGR vor trebui să aibă inscripționat un cod de identificare. În momentul vânzării, producătorul/importatorul va percepe garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj.

Această garanție se va aplică pe lanț până la consumatorul final iar dacă un ambalaj SGR este returnat într-un magazin ce are obligația organizării unui punct de returnare această garanție se va restitui consumatorului”, a explicat Daniela Dobre.

Ce tipuri de ambalaje sunt vizate

Ambalajele de băuturi din plastic, sticlă sau metal cu volumul cuprins între 0.1 și 3l.

Specialistul a explicat și ce obligații vor avea consumatorii.

„Consumatorii vor trebui să achite comerciantului garanția de 50 de bani pentru fiecare amabalaj SGR achiziționat iar dacă acest ambalaj este returnat i se va restitui garanție. Doar ambalajele marcate și nedeteriorate vor fi acceptate, spune Daniela Dobre.

Comercianții au fost obligați să se înscrie în SGR până la finalul lunii februarie.

„Până pe dată de 28 februarie toți producătorii/importatorii au avut obligația înscrierii în sistemul SGR. În cazul în care procatorul/ importatorul are și calitatea comerciant, fie că vorbim de comerț online, fie că vorbim de un magazin fizic, acesta are obligația înscrierii și în această categorie.

Comercianții vor trebui să își organizeze puncte de colectare în cazul în care au suprafețe de 200 metri pătrați ale magazinului sau să se organizeze cu UAT-urile. Începând cu finalul lunii Noiembrie va există și un sistem de raportare ce trebuie transmisă ...citeste mai departe despre "Când vom începe să plătim garanția de 50 de bani pentru fiecare sticlă. „Doar ambalajele marcate și nedeteriorate vor fi acceptate”" pe Ziare.com

#SGR, #garantie sticle, #garantie 50 de bani, #mediu , #Stiri Administratie